O țară plină de analfabeți funcționali

De Mihai Vintilă 24 Septembrie 2020, 20:37 Editorial

Pandemia a demonstrat încă o dată că România este o țară de analfabeți funcționali. Toate demersurile mele în această perioadă făcute pentru diverse probleme în care am avut de-a face cu instituții ale statului s-au soldat numai cu ratări. Instituțiile și funcționarii nu sunt adaptați la realitățile zilei de azi. Am întâlnit funcționari publici cu diplome de competențe digitale care nu știau să găsească literele pe tastatură, profesori universitari titulari care nu dădeau pe la cursuri cu semestrul și puneau elevilor note doar pe mărimea șpăgii cerute cu nesimțire, reprezentanți de instituții deconcentrate absolut stupizi, care nu cunoșteau propriile legi și regulamente de funcționare etc. Romania în pandemie ne-a arătat de unde pornesc toate - de la educația deficitară.

Înainte de a mă înjura pentru ceea ce urmează să spun precizez că am fost profesor, am predat la nivel gimnazial și am ținut seminarii la două unversități din care una din străinătate. Deci am cunoscut sistemul și din interior.

Învățământul românesc este absolut depășit de situația actuală. Ministerul învățâmântului este o instituție bugetivoră absolut stalinistă în gândire și reacții. Marea masă a corpului profesoral este rupt totalmente de realitățile zilei de azi, sunt insuficient pregătiți, suficienți în actul de predare, indolenți unii chiar bețivi notorii! Cu astfel de profesori, fără dedicație nu se poate face un învățământ perdormant.

Sindicatele din domeniu sunt pline de politruci infecți care nu văd în fața ochilor lor decât bani și drepturi. Nu am văzut un profesor sau un sindicalist din învățâmânt să protesteze pentru că sunt manualele proaste, că sunt programe absolut infecte, că se pune accentul pe hârțogăraie în loc să se pună acceptul de buna pregătire profesională a celui de la catedră. După ce își ia definitivatul un profesor este profesor până la pensie!

Nu contează dacă el este afon în IT și nu poate ține cursuri online, că nu știe ce este ăla un stick sau un mouse... Sunt acum copii mai bine pregătiți ca profesorii! S-au mulțumit cu suficiența, cu locul cald și nesolicitant, cu gura mare pentru drepturi dar au uitat ceea ce era mai important - ei pregătesc viitorul. Dacă tu ca profesor treci o lepră, un analfabet doar pentru că primești o șpagă nu te duce gândul ăl bun să te gândești că în viitor acel analfabet funcțional îți va face legile, că poate acel analfabet funcțional va fi cel care te va opera și tu îi vei muri pe masa de operație, că acel analfabet trebuie să îți plătească pensia? Nu te gândești ce responsabilitate ai pentru România? Țara asta arată așa de strâmb și pentru că avem profesori strâbi moral!

Ultima prostie crasă este aceea a refuzului unor profesori de a se lăsa filmați pentru că chipurile le afectează imaginea și drepturile. De fapt le afectează incompetența. Ei au un statut public prin natura meseriei iar filmarea cursurilor ar lăsa urmele palpabile ale incompatibilității lor cu meseria de profesor. Prostia nici că nu putea lovi în alt tip de dascăl!

 

 

Autor Mihai Vintilă 24 Septembrie 2020, 20:37 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii