Lipsa gândirii raționale

De Virgil Andronescu 19 Aprilie 2021, 20:44 Editorial

De cate ori da de greu, omul contemporan, in special romanul, isi intoarce privirea catre trecut, refugiindu-se in el. Nu pentru ca atunci a cunoscut binele, ci din lipsa unei viziuni, individuale si de masa, asupra viitorului si mai ales din teama si neputinta ori vointa de a se adapta la acesta. Necunoscutul il sperie limitandu-i orizontul, nostalgia - ca reactie emotionala, inlocuie aproape instinctiv ratiunea indivizilor, colectivitatilor si a societatii intregi ( adica mersul impreuna intr-o logica catre esenta telului comun ). Intoarcerea la 180 de grade rezulta din ignoranta multora, teama si lasitatea altora, iar pentru unii din atractia comoditatii unor vremuri apuse. Trecut, prezent, viitor... Cred ca acesta-i sensul rational al vectorului aducator de progres, numai in directia asta putem afla un orizont al binelui individual si al intregii societati.

PS: Nu e fara de folos nici gandirea religioasa si credinta in divinitate (una fara cealalta negasindu-si rostul, utilitatea) si nici cea mistica daca nu depasesc sau inlocuie pe aceea a ratiunii logice, realiste.

(Artistul trebuie sa deguste din toate, pana la ,,betie": de la realitate la absurd, de la religie si credinta, pana la extatic. Caci de la nebunie pana la genialitate si viceversa se afla doar controlul si asumarea propriei gandiri si propriilor emotii.)

 

Autor Virgil Andronescu 19 Aprilie 2021, 20:44 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. Nicoleta 20 Aprilie 2021, 03:37

    Foarte bine scris articolul, big like pentru postare!

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii