Jurnal urban | Virusul care ne "ajută" să fim proşti

De Gabriela Popa 29 Mai 2020, 21:00 Editorial

Nu e glumă, e o recentă descoperire a cercetătorilor. Pe scurt, a fost identificat un virus care infectează creierul uman şi îi face pe oameni mai proşti, fără ca starea de sănătate generală să fie afectată.

O descoperire şocantă a unor cercetători americani de la Johns Hopkins Medical School, Universitatea din Nebraska este a unui virus care infectează, de obicei, algele verzi şi care nu a mai fost detectat până în prezent în organismul oamenilor sănătoşi, virus ce afectează funcţiile cognitive ale creierului uman, inclusiv procesarea vizuală şi conştientizarea spaţiului din jur, conform indenpendent.co.uk.

Cercetătorii au făcut această descoperire în timp ce efectuau un studiu privind microbii care infectează gâtul uman. Concret, ei au descoperit un ADN în ţesutul din gâtul unor voluntari sănătoşi care era similar cu ADN-ul unui virus despre care se ştie că infectează algele verzi. „Aceasta este o dovadă uluitoare că organismele «inofensive» care trăiesc în corpul uman pot afecta comportamentul şi funcţiile congnitive”, a declarat Robert Yolken, virusologul care a condus studiul.

Dintre cei 90 de participanţi la studiu, 40 erau purtători ai virusului. Persoanele participante la studiu au avut rezultate mai proaste la testele menite să măsoare viteza şi acurateţea procesării vizuale. De asemenea, aceşti indivizi au obţinut scoruri mai proaste la sarcini făcute să măsoare atenţia.

Studiul a fost publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Psihologii au stabilit: prostii nu își dau seama de prostia lor

Zece ani! De atât a avut nevoie şi celebrul profesor David Dunning, de la universitatea Cornell, SUA, ca să ajungă la concluzia că foarte mulți oameni sunt capabili să își formeze propriile opinii şi chiar concepte despre ceea ce habar n-au.
Dunning si colegul lui, Justin Kruger, au efectuat un studiu, testând capacitatea judecății, inclusiv gândirea logică, cunoștințele despre sănătate, informațiile din domeniul științei și altele. După ce, în baza testului, au reușit să formuleze o apreciere pentru fiecare din indivizii testați, au solicitat opinia lor proprie, privind modul cum s-au prezentat la test. Persoane care răspundeau abia la 10-15% din încercările testului erau covinse că, de fapt, 55-60% din răspunsurilor lor erau perfect corecte.

Concluzia: există la mulți tendința fermă de a se considera net superiori propriului nivel.

Dunning consideră că incapacitatea oamenilor de a-şi evalua propriile cunoștințe este un fapt foarte grav pentru societate. Până și în domeniul științei, există oameni insuficient pregătiți, ale căror evaluări servesc la adoptarea hotărârilor, în baza unor simple păreri iluzorii și nefundamentate", apreciază Dunning.
Studiul despre care vorbesc a fost publicat în anul 2003 în Jurnalul personalității şi psihologiei sociale al Asociatiei Americane de Psihologie.

Având în vedere descoperirile cercetătorilor americani, nu mai e nici un mister de ce suntem proşti.
Eu cred că următoarea pandemie după Coronavirus va fi cea a Prostiei.

Nu mai are rost să vorbesc acum de celebrul Decalog al marelui lingvist Chomsky cu cele zece principii de manipulare a maselor. Pentru că și manipularea asta începe tot de la prostie. Cine poate fi mai ușor manipulat decât prostul?

E îngrijorător rezultatul acestor studii.
Sfatul meu: să avem grijă să nu ne infectăm cu virusul prostiei. E cel mai periculos.

Vorba lui Creangă: "Eu ştiu că sunt prost dar când mă uit în jur prind curaj".

O seară minunată!

 

 

Autor Gabriela Popa 29 Mai 2020, 21:00 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii