Jurnal urban | Dar din dar se face rai...

De Gabriela Popa 22 Aprilie 2020, 20:12 Editorial

"Odată L-am văzut trecând/Cu turma pe Păstorul Blând/Mergea cu turma la izvor,
Blândul Păstor, Blândul Păstor.

Pe-o oaie ce căzuse jos,/A ridicat-o El frumos;/Și-a dus-o-n brațe iubitor
Blândul Păstor, Blândul Păstor.

Pe alta care la pământ/Zăcea cu piciorușul frânt,/El o lega mângâietor
Blândul Păstor, Blândul Păstor.

El le-a iubit cu dor nespus/Și viața pentru oi și-a pus,/Și pentru mântuirea lor,
Blândul Păstor, Blândul Păstor.

Iar mai târziu L-am întâlnit,/Cu spini era împodobit/Într-o mulțime de popor
Blândul Păstor, Blândul Păstor.

Când L-am văzut, L-am întrebat,/Cine sunt cei ce Te-au scuipat?/Atunci a suspinat ușor/Blândul Păstor, Blândul Păstor.

Și Mi-a șoptit duios și lin,/Cei ce Mi-au pus cununi de spini/Sunt oile ce le-am fost lor/Un Blând Păstor, un Blând Păstor.

Iar cei ce Mă batjocoresc/Și cei ce crucea-Mi pregătesc,/Sunt cei la care iubitor/Le-am fost păstor, le-am fost păstor.

Iar cei ce Mă lovesc turbați,/Sunt oile care pe braț/Le-am dus la câmp și la izvor/Ca un păstor, ca un păstor.

Tăcu și ochii lui senini,/De lacrimi limpezi erau plini,/Plângea de mila oilor
Blândul Păstor, Blândul Păstor.

Și-atunci oile au venit,/Pe cruce sus L-au răstignit;/Iar El plângea de mila lor
Blândul Păstor, Blândul Păstor".
Aceste versuri sunt ale minunatei pricesne "Blândul păstor". Nu se poate să nu îți vibreze sufletul când o auzi cântată în Sfânta Biserică!

Sărbătorile religioase sunt pentru credincioși momente sfinte de preamărire a lui Dumnezeu și de înnoire spirituală. Sacrificarea mielului pascal a prefigurat jertfa Mântuitorului de pe Golgota, care a adus eliberarea omenirii din robia păcatului. Despre sacrificarea mielulului pascal se vorbeşte atât în Vechiul cât şi în Noul Testament. Această sacrificare în ziua de 14 aprilie când începe Pastele iudaic, este instituită de Dumnezeu, ceea ce atestă originiea sa dumnezeiască (Ies 12, 1-11).

Momentul jertfirii mielului precede ieșirea israeliților din robia egipteană la care se adaugă credința politeistă; de aceea Sfântul Chiril al Alexandriei spune că, fără acest sacrificiu care prefigurează pe Hristos, nu avea loc nici eliberarea din Egipt și nici cruțarea primilor născuți dintre evrei.

Jertfa mielului este strâns legată de Paște, care a marcat începutul unei vieți noi și nașterea unui popor liber. Desemnarea acestui animal a fost făcută de Dumnezeu, deoarece mielul cu chipul său exprimă blândețea și inocența.

În lucrarea "Dăruind vei dobândi" marele teolog Nicolae Steinhardt ne-a învăță că nu contează cât dăruim ci câtă iubire punem în dăruire. Tocmai de aceea noi, credincioșii, trebuie să dăruim bunătate, iubire, respect, şi să fim la bine, dar mai ales la greu, aproape de semenii noștri.

În aceste zile grele când Sfintele Sărbători Pascale trebuie să le petrecem departe de Sfânta Biserică și de cei dragi, fiecare gest de omenie pe care îl facem este un semn de respect şi prețuire a semenilor noștri aflați în suferință sau în luptă cu acest nemilos virus.

Așa cum bine ştiți, tot ceea ce înseamnă adunări publice este interzis acum.

Prin urmare, în luna MAI, când începe sezonul păstoresc...se pregătesc stânile, se scot oile la păscut şi multe alte obiceiuri specifice, în județul Brăila avea loc binecunoscutul Festival al Brânzei de Gulianca. Anul acesta, din păcate, în luna mai nu mai este posibilă întâlnirea noastră.

Pentru a aduce o bucurie în sufletele celor aflați în suferință şi în prima linie în lupta cu acest virus, primarul comunei Salcia Tudor, domnul Florin Moroiu împreună cu crescătorii de ovine din zonă au decis ca mieii care se sacrificau la festival dar şi zeci de kilograme de brânză de Gulianca să fie donate unei firme de catering din Brăila pentru a pregăti sute de porții de mâncare specifică Sărbătorilor Pascale. Această mâncare va fi preparată de bucătari profesioniști şi donată spitalului din Brăila pentru cadrele medicale şi pentru cei internați care pot consuma astfel de produse nefiind restricțiionați de vreun regim.
Ce poate fi mai frumos decât un asemenea gest.
Spiritul festivalului nostru va trăi prin bucuria celor care vor primi aceste 850 de pachete.
"Dar din dar se face rai"!

 

 

Autor Gabriela Popa 22 Aprilie 2020, 20:12 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii