Jurnal urban | Cum se spală banii în pandemie? La propriu...

De Gabriela Popa 06 Mai 2020, 12:16 Editorial

În ultimele zile am tot auzit acest lucru: de frica unei posibile contaminări cu Coronavirus, tot mai mulți români spală banii la propriu. Desigur, ideea a venit tot din China. Ba chiar, unii prieteni m-au îndemnat să fac și eu acest lucru...Dar am spus... eu nu spăl bani.

Pe de o parte e bine pentru că, pe bani sunt extrem de multe bacterii care se transmit foarte ușor!

În urma unui studiu al unor cercetători olandezi, care a și fost premiat cu premiul Ig Nobel, privind gradul de transmitere a bacteriilor de pe bancnote, s-a dovedit că banii românești sunt cei mai murdari din lume. Potrivit studiului, bacteriile supravieţuiesc cel mai mult pe bancnotele româneşti, în timp ce Croaţia are cele mai curate bancnote din lume. Cercetătorii au tratat în cadrul studiului, euro, dolari americani, dolari canadieni, kuna croate, lei româneşti, dirhami marocani şi rupii indiene cu o soluţie ce conţine trei bacterii rezistente la tratamentul cu medicamente - stafilococul auriu meticilino-rezistent (MRSA), escherichia coli şi enterococi (VRE) rezistenţi la vancomicină.

Rezultatele au relevat că rata de supravieţuire a microorganismelor este cea mai ridicată în cazul banilor româneşti, toate cele trei bacterii fiind încă prezente pe bancnote după 3, respectiv, 6 ore de la uscarea soluţiei.
Mai mult, leul a fost singura bancnotă care prezenta culturi de VRE a doua zi după uscare.
O posibilă explicaţie ar fi fibra polimerică introdusă în toate bancnotele româneşti pentru a împiedica falsificarea, care ar atrage şi ar reţine însă bacteriile.
În ceea ce priveşte rata de transmisie la oameni a bacteriilor, aceasta a fost cea mai ridicată în cazul bancnotelor româneşti şi americane, în timp ce în cazul euro a fost negativă.

În acest caz...Ne apucăm să îi spălăm? Cum? Foarte simplu! Pui bancnotele într-un lighean, pui detergent peste ei şi apă fierbinte şi îi lași să se înmoaie jumătate de oră. Apoi îi scoți pe un prosop și îi pui la uscat.
Dacă nu știați există și mașini speciale care spală banii.
Dar, acum, dacă tot plouă, ca să economisim detergent sau săpun, eu zic să îi spălăm cu apă de ploaie. Nu de alta dar este cea mai pură apă și e gratis!
Spor la treabă!

P.S. Nu uitați să vă spălați des și pe mâini! O vorbă din popor spune: banii murdari nu pot fi spălați decât de mâini curate!

 

 

Autor Gabriela Popa 06 Mai 2020, 12:16 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii