Geacomo, Ludwing, Rachmaniniov, un fel de maneliști pentru angajații primăriilor din Capitală

De Tudorița TARNIȚĂ 07 Mai 2021, 18:29 Editorial

compozitor bucuresti Rachmaniniov compozitorRachmaniniov strada

Nu știu dacă Bucureștiul este sau nu o capitală a muzicii. Știu însă că, de-a lungul timpului, a găzduit concerte, festivaluri și o serie de evenimente culturale care au avut un impresionant răsunet atât pe plan național, cât și internațional. Pentru a marca viaţa muzicală bucureşteană și pentru a cinsti personalităţi ale muzicii universale, dar și naționale, Capitala României a botezat unele străzi cu numele unor compozitori: J.S. Bach, W.A. Mozart, Ludwig van Beethoven, Giacomo Donizetti, Georges Bizet , Frederic Chopin, Piotr Ilici Ceaikovski, Mihail Ivanovici Glinka, Johann Strauss, Serghei Rahmaninov și alții. Câteva străzi, puține la număr, poartă nume ale unor muzicieni, compozitori şi interpreţi români: Ciprian Porumbescu, Gavrilă Muzicescu, George Enescu și alți câțiva.

Dar, nu despre faptul că nu știm să ne promovăm valorile naționale în Capitala țării aș vrea să vorbim, ci despre lipsa unor cunoștințe elementare de cultură, fie ea și cultură muzicală, din partea unor funcționari iresponsabili, dar bine plătiți din bugetul primăriilor, adică, din buzunarele cetățenilor.

De ce spun asta? Pentru că, tot plimbând cursorul pe paginile unei rețele de socializare, mi-au atras atenția câteva indicatoare cu numele unor străzi din București: Geacomo Puccini-compozitor, Ludwing van Beethoven , Serghei Vasilievici Rachmaniniov-compozitor.
Cu alte cuvinte, pentru scriitorii de plăcuțe și angajații primăriilor bucureștene, care au avizat indicatoarele respective, compozitorii marilor valori universale sunt Geacomo, Ludwing, Rachmaniniov , un fel de maneliști locali. Dar, dacă pentru așa-zisul aparat administrativ numele monștrilor sacri ai muzicii universale sunt greu de reținut, dar și mai greu de scris, ce putem spune despre un locatar din zonă, cu doar câteva clase sau un trecător, țăranul de pe zebră, cocalarul de la colț de stradă, sau fetițele de bani gata, care își petrec vacanțele în Dubai sau Zanzibar, dar care nu au auzit niciodată despre aceste personalităţi ale muzicii universale, sau despre operele lor? Ce reprezintă aceste nume pentru ei?

Nu știu de ce, într-o țară în care CULTURA ar trebui să ne înalțe și să ne lumineze sufletele, sunt unii care o calcă în picioare și nu sunt în stare să caligrafieze câteva nume pe un indicator postat la colț de stradă. Nu știu de ce, titanii culturii universale și naționale au ajuns Geacomo, Ludwing, Rachmaniniov , un fel de maneliști locali.
Sau, poate că știu... Știu cât spațiu alocă patronii de ziare, de televiziuni, posturile de radio sau trusturile de presă CULTURII.

În goana după bani sau din alte interese meschine, știrile culturale au fost înlocuite cu crime, accidente, violuri, sau alte grozăvii, cărora li se alocă spații generoase, din motive bine cunoscute.

Immanuel Kant spunea că Un popor fără cultură e un popor ușor de manipulat. Dar, cine este Immanuel Kant?

 

Autor Tudorița TARNIȚĂ 07 Mai 2021, 18:29 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii