Dilema taxelor și a evaziunii

De Mihai NEGOMIREANU 29 Octombrie 2024, 18:15 Editorial

În văzduhul scotocit al societății contemporane, unde fiecare monedă pare să poarte greutatea unei alegeri, zăbovesc mințile noastre, atrase de fiorul provocărilor economice. Căci, dacă în vremurile de altădată, împărații își învățau supușii cu taxe moderate, astăzi, în umbra reformelor, ne regăsim captivii între închipuiri și realitate. Taxarea, acest cuvânt de ordine al bunăstării colective, devine, paradoxal, veriga slabă ce răstoarnă încrederea cetățeanului.

Ridicând nivelul impozitelor, onor guvernatori, oare nu ne transformați, prin voința dumneavoastră, în cetățenii evazioniști? Se știe că, neîndoielnic, fiecare leu în plus solicitat cu brutalitate din veniturile celor mulți nu face decât să umple buzunarele mai largi ale celor puțini. Orice spectacol economic, chiar și cel mai măreț, se clădește pe temelii de încredere și echilibru. Ce se întâmplă însă când confuzia taxării excesive agită spiritele? Oamenii se ceardă într-un ceas al fricii, găsind refugiu în umbrele evaziunii fiscale.

Cât de ușor este să ne îmbrăcăm în straiele minciunii și să pășim pe cărările întunecate ale evaziunii, sustrăgându-ne nu doar de la datoria civică, ci și de la mândria de a contribui! E un joc riscant, desigur, pentru că, bătrâne, tu, Economie, nu poți fi înțeleasă decât prin echilibrul sacru al dărilor și al obligațiunilor. Când vocile cetățenilor sunt reduse la tăcere de povara unei impozitări excesive, burnița de ambiguitate se transformă în furtună.

Așadar, care e soluția? Oare să privatizăm bunul simț și să facem din datoria noastră o simplă taxă? Trebuie să ne întrebăm adesea: cum putem recâștiga încrederea unui popor ud de povara impozitelor? Căci, în timp ce vocile puterii strigă „mai mult”, mulțimea răspunde „mai puțin”. Și astfel, economiile se scurg, urmate de furiile celor umiliți.

Este necesar să nu confundăm puterea cu autoritatea. Siguranța nu vine din impozite mari, ci din dialoguri sincere, din transparență și dintr-o înțelegere profundă a nevoilor cetățenilor. Taxele trebuie să devină instrumente de dezvoltare, nu cătușe care hăituiesc voința liber aleasă.

Prin urmare, această epopee a taxării și evaziunii nu este doar povestea unui popor încolțit, ci și un apel la rațiune, la o viziune mai înaltă și mai limpede, în care fiecare dăruire să fie un pact sacru între cetățean și stat. Să ne întoarcem la esența umană, la un sistem care să hrănească, nu să secătuiască, la un act de dăruire corect proporționat, care să transforme cel mai frumos ideal într-o realitate palpabilă.

Cu ochii la cer și picioarele pe pământ, să ne regăsim drumul!

 

Autor Mihai NEGOMIREANU 29 Octombrie 2024, 18:15 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii