Cum să responsabilizăm agenţii economici

De Mihai Vintilă 27 Aprilie 2014, 23:17 Editorial
Prin Ordonanţa nr. 21/1992 modificata si completata prin Legea nr. 363/2007 si O.U.G. nr. 174/2008 se stabilesc drepturile si obligaţiile pentru protecţia consumatorilor. Astfel în capitolul IX în articolul 6 sunt prevăzute sancţiuni pentru agenţii economici care încalcă legislaţia în vigoare. 

Acum să ajungem la problema de bază. Anul acesta înainte de Paşti televiziunile tot prezentau ştiri alarmiste despre carnea de miel infestată sau de proastă calitate. Foarte bine! Mai departe însă informarea e trunchiată şi incompletă pentru consumator. Nici o televiziune, nici un comunicat nu a precizat numele firmelor care au încălcat legea! De ce? 

Aşa cum există publicitate pozitivă există şi publicitatea negativă. Degeaba sunt sancţionaţi de mai multe ori acei agenţi economici dacă ei continuă practicile dubioase pentru că cei care îi sunt clienţi nu ştiu de practicile lui? De ce să creem o isterie naţională pentru un singur agent economic hoţ? De ce e greu de făcut precizarea corectă că la firma X s-au găsit miei cu nu ştiu ce probleme decît să spunem că la un supermarket sunt astfel de miei. Ce vină au restul supermarketurilor, comercianţi cinstiţi, de problemele  unuia? De ce să fie evitaţi cei corecţi?

Astfel de stiri trunchiate aruncate în piaţa informaţiilor crează confuzie. Legea e clară. Nu rămâne decît ca şi informarea agenţiilor statului să fie la fel de clară iar mass media să respecte aceste informaţii complete. 

Dacă în mod repetat ne vom bălăci în generalisme nu ajungem nicăieri. E vremea să spunem lucrurilor pe nume. Doar aşa publicul va putea reacţiona iar mentalităţile şi tratamentul acordat clienţilor vor cunoaşte o presiune spre o schimbare pozitivă.  

 

Autor Mihai Vintilă 27 Aprilie 2014, 23:17 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii