Brăila. Județ sărac, salariu mic.

De Mihai Vintilă 16 Martie 2023, 19:46 Editorial

Ultimele date publicate de Direcția Regională de Statistică Brăila arată un fapt trist și anume acela că în județul nostru salarizarea este cu mult sub media națională. Indicatorii din luna decembrie 2022 arată că, brăilenii, sunt în medie plătiți mai puțin cu 20%.

Este un nivel imens! Dacă statistica națională ne informează că la nivel național salariu mediu brut a fost de 7107 lei, la Brăila, această valoare se situează doar la 5630 lei brut.

Dar această valoare medie ascunde realități mult mai dure. În fapt, salariile medii din Brăila sunt mult mai joase. Media aceasta este dată și de unele salarii mari, care sunt încasare de unii bugetari. Tot INS ne spune că în industrie salariul mediu net este de doar 4695 de lei.

Ce înseamnă aceste valori brute în valori nete? În fond, pe oameni, nu-i interesează decât banii în mână, nu totalul. Ei bine, atunci, discuția capătă cote dramatice. Valoarea salariului mediu net in Brăila este de 3537 lei, asta tot în decembrie 2022, ultima lună cu date prelucrate.

Pe lângă salarizarea la limita salariului minim, care reamintim că este de 3000 lei brut, Brăila se mai remarcă printr-un număr mare de șomeri neindemnizați, adică care sunt în statistici că nu muncesc, dar care, nu primesc ajutor de la stat! Sunt 3113 persoane în această situație la care se adaugă alți 3532 de persoane care sunt șomeri înregistrați. Toată această masă de oameni au venituri modeste, la limita sărăciei.

Având în vedere că în București salariul mediu net este de peste 5100 de lei, conform aceluiași institut de statistică, putem spune fără de tăgadă că județul nostru este unul sărac cu salarii mici.

 

 

Autor Mihai Vintilă 16 Martie 2023, 19:46 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii