Brăileanul.Voi ne-ați nimerit!

De Alexandru HALUPA 03 Noiembrie 2019, 11:58 Editorial

Brăileanul iubește zece brăilence deodată dar aruncă buzduganul în toate județele. Zeul lui este Terente. Brăileanul nu-ți face cu ochiul, el îți arată șișul, brăileanul are postere cu Tanti Elvira și trece Dunărea înot bând bere.

Brăileanul joacă table și-n mormânt, el te-mbrățișează ținându-și mâinile în buzunarele tale. Este iscoditor, mândru, parvenit, locvace,scandalagiu, fudul și peste fire de gelos.

Brăileanul îți sparge halba-n cap și-apoi cheamă salvarea, brăileanul este poliglot: te salută în grecește, te înjură în țigănește, te-nșeală în turcește, te-mbată în rusește dar de omorât tot ca-n Miorița te omoară!

Brăileanul are iarba fiarelor, brăileanul nu este moldovean deși-l curtează pe pi, brăileanul pipăie cu gândul tot ce-l înconjoară, când glasul apei se sparge de asfințit brăileanul își plânge înecații...

Brăileanul este seducător, patetic, vindicativ și plin de talente nedescoperite. Brăileanul este statornic, impunător, imprevizibil,
contaminat (vorba aceea, cine a băut apă din Dunăre...).

Brăileanul pescuiește și fără momeală (el este maharajahul peștilor) de fapt, brăileanul pocnește din degete și din nervi și ordinea se reinventează!

AFERIM!

publicat in L I T E R A 13, N R 20, 2 0 1 9 | 3

 

Autor Alexandru HALUPA 03 Noiembrie 2019, 11:58 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. MARIA ION 03 Noiembrie 2019, 12:40

    DEMULT , DEMULT ,TARE DEMULT,PE CAND BALTILE BRAILEI ERAU ALE TARII,NU ERAU CONCESIONATE ,BRAILENII PUTEAU SA-SI PETREACA TIMPUL PE ORICE TARAM PLIN DE FRUMUSETE SI FARMEC SALBATEC CU PASARI ,CU SALCII CU SMARCURI,CU FLORA RARA. PE ACELE VREMURI TERENTE AL NOSTRU ERA STAPAN AL MINUNATULUI PICIOR DE PLAI BRAILEAN. NE-AI DESCRIS CU LUX DE AMANUNTE UN ANUMIT TIP DE BRAILEAN ,CARE PARE A FI MAI DEGRABA UNS CU IARFA FIARELOR ,PISTOLAR , CUTITAR ,SCANDALAGIU ,GELOS ,BETIV,PESCAR FARA MOMEALA,CU SISUL IN DINTI. ESTI FENOMENAL IN APRECIERI USOR UMORISTICE CE NE DESCRETESC FRUNTILE MAI ALEES CA IL AI PE TERENTE LA AVATAR SI ASTA ITI MARESTE CLASA DE CUCERITOR . SA FII BINECUVANTAT PRIETENE SI MAI OFERA-NE LITERATURA DE CALITATE.

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii