5 ani de Filarmonică la Brăila

De Tudorița TARNIȚĂ 11 Iunie 2021, 19:09 Editorial

5 ani de Lyra la Braila

sâmbătă, pe 12 iunie, de la ora 19.00, la  Sediul Filarmonicii “Lyra – George Cavadia” va avea loc un Recitalul cameral susținut de cvintetului “Euphonique Quintet”

Prin Hotărârea nr.90 a Consiliului Judeţean Brăila, la data de 31mai 2016, a luat fiinţă Filarmonica „Lyra – George Cavadia”, cu sediul în Calea Călăraşilor nr.52- Casa Tineretului Brăila. De atunci, filarmonica brăileană a reușit să încălzească sufletele iubitorilor de frumos prin mai multe concerte și evenimente culturale.
La 5 ani de activitate concertistică neîntreruptă, Filarmonica “Lyra – George Cavadia” a iniţiat o serie de activităţi cultural – artistice, evenimente care se desfăşoară la Sala Mare a Teatrului “Maria Filotti” sau la sediul din Calea Călăraşilor nr.52/Casa Tineretului Brăila.

După Concertul Cameral Extraordinar, susținut de Athenaeum Brass Quintet pe 26 mai la Teatrul “Maria Filotti” și recitalul vocal – instrumental din 30 mai, de la sediul Filarmonicii “Lyra – George Cavadia”, sâmbătă, pe 12 iunie, de la ora 19.00, la aceeașilocație va avea loc un alt eveniment care marchează cei 5 ani de activitate concertistică neîntreruptă. Este vorba despre o seară specială, oferită de cvintetul de suflători de lemn “Euphonique Quintet” , un omagiu adus compozitorului Franz Danzi, unul din reprezentanții de seamă a perioadei Clasicismului.

După cum am aflat de la directorul Filarmonicii, profesor Petrea Gogu, este vorba despre o călătorie, înapoi în timp, pe vremea când omenirea cunoștea o perioadă de glorioase cuceriri în domeniile științei, medicinei, geografiei, dar și o frumoasă și susținută dezvoltare în domeniul artelor, mai cu seamă în domeniul Artelor interpretative: Muzica și Teatrul.

"Muzica, una dintre cele mai frumoase îndeletniciri cu care divinitatea a înzestrat firea Omului, cunoaște în perioada clasică o cristalizare a formelor, a relațiilor armonice, a contrapunctului, dezvoltând o suită întreagă de noi forme și genuri pline de eleganță, de simplitate structurală, de o expresivitate ce cucerea publicul acelor vremuri luminate și care continuă a impresiona și emoționa iubitorii de muzică cultă și în zilele prezentului.
Dintotdeauna muzica a însoțit omul în călătoria sa în acest univers, de la momentul în care Divinitatea i-a dăruit conștiință și suflet până în zilele noastre. Din acest motiv, muzica a fost și va rămâne limbajul, liantul universal prin care omenirea și-a găsit liniștea, emoția, sentimentele de dragoste și iubire, de înțelegere și respect pentru aproapele lui", apreciază clarinetistul Gheorghe Constantinescu.
Potrivit sursei citate, îmbrățișarea sunetelor, a oferit ființei umane oportunitatea de a înțelege ce înseamnă să fii mai bun, să fii mai frumos, mai elegant, să fii mai deschis, mai comunicativ, să fii, într-un singur cuvânt, OM.

De aceea, bucuria artiștilor este una singură- și anume, aceea de a ajuta publicul să trăiască mai frumos, să se umple de bucurie, iar menirea lor este de a face aceste lucruri posibile cu ajutorul sunetelor, pe care, în cazul de față, Franz Danzi le-a așezat cu atâta măiestrie pe hârtie și le-a lăsat spre bucuria celor ce iubesc muzica și care vor avea privilegiul de a urmări acest concert.

În Recitalul cameral susținut de cvintetului “Euphonique Quintet” pe 12 iunie, de la ora 19.00, la Sediul Filarmonicii “Lyra – George Cavadia” vor evolua: Gheorghe Constantinescu -clarinet, Diana Corjin -flaut, Simona Holiartoc -oboi, Radion Calalb -fagot și Victor Tiganusi -corn.

Următorul eveniment oferit brăilenilor la 5 ani de activitate concertistică neîntreruptă a Filarmonicii “Lyra – George Cavadia” va avea loc marţi, 29 iunie 2021, ora 19.00 , la Teatrul “Maria Filotti”.
Un Concert vocal – simfonic extraordinar aniversar, susţinut de Orchestra de Cameră a Filarmonicii “Lyra – George Cavadia”, dirijată de maestrul Cristian Sandu, care va fi prezentat de profesor Marilena Niculescu și care are ca invitați artiști îndrăgiți de publicul meloman:
Miruna Iancu – soprană
Florentina Soare – mezzosoprană
Cristian Bălășescu – tenor
Marius Eftimie – bariton.

 

 

Autor Tudorița TARNIȚĂ 11 Iunie 2021, 19:09 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii