Marsh: Zece recomandări pentru diminuarea expunerii organizaţiilor la efectele unui cutremur
Specialiştii Marsh (liderul global în brokeraj de asigurări şi consultanţă de risc) recomandă o serie de măsuri specifice pentru a se redresa financiar şi în special, pentru a-şi diminua expunerea la riscul de cutremur. Măsurile pornesc de la alegerea atentă a clădirilor în care se derulează activitatea până la transferul riscurilor prin asigurare şi dezvoltarea unor planuri de continuitate a afacerii.
Un pachet de măsuri de bază, odată implementat, contribuie la aducerea organizaţiei într-o poziţie favorabilă pentru a răspunde şi pentru a se redresa în urma unui cutremur, într-un timp cât mai scurt.
Andrei Dochia, Country Leader, Marsh Advisory, Romania
Organizaţiile ar trebui să ia măsuri de diminuare a impactului potenţial, pentru a asigura continuarea activităţii şi pentru a-şi reveni rapid din punct de vedere financiar - economic. Având în vedere că România este încadrată ca ţară cu expunere ridicată la riscul seismic (top 10 global raportat la suprafaţă) şi ţinând cont de creşterea recentă a activităţii seismice (cutremur de magnitudinea 5.7 în zona Gorj, urmat de sute de replici), considerăm că este un moment potrivit ca organizaţiile să reevalueze, cu sprijinul specialiştilor, gradul de pregătire în faţa acestui tip de evenimente.
Zece recomandări de urmat pentru a diminua expunerea la riscul de cutremur:
1. Utilizaţi tehnologiile de construcţie cele mai recente, pentru a asigura o rezistenţă sporită la cutremure.
2. Construiţi/alegeţi clădiri simple, cu arhitectură robustă.
3. Dezvoltaţi un program de management al crizelor.
4. Realizaţi un plan specific de continuitate a afacerii.
5. Înţelegeţi care este lanţul de aprovizionare al organizaţiei.
6. Realizaţi un plan de management al daunelor.
7. Luaţi în considerare toate opţiunile de transfer al riscurilor prin asigurare.
8. Implicaţi un expert evaluator.
9. Înţelegeţi ce nu este acoperit prin asigurare.
10. Luaţi în considerare cel mai pesimist scenariu
Fiţi pregătiţi pentru o perioadă îndelungată de întrerupere a afacerii - nu presupuneţi că veţi reveni complet operaţional în câteva zile. Dimensionaţi planul de continuitate a afacerii în funcţie de această ipoteză. De asemenea, fiţi pregătiţi pentru posibilitatea pierderii unei majorităţii, dacă nu a întregului inventar. Strategia poate fi oricând ajustata "în jos", dar o ajustare "în sus" tinde să fie reactivă şi ineficientă în diminuarea consecinţelor evenimentului.
Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.
Scrie un comentariu