Venitul mediu pe membru de familie in Bulgaria este cu 30 la suta mai mare decat in Romania!

De Cristian Orgonas 21 Octombrie 2011, 16:52 Economie
Stim cu totii ca Bulgaria este tara din Uniunea Europeana cu cel mai redus nivel al salariului mediu si pensiei medii, Romania situandu-se pe locul doi la acest capitol. Daca luam insa in calcul venitul mediu pe membru de familie, in Bulgaria acesta a fost in 2009 cu 30% mai mare decat in Romania, si cum bulgarii nu au redus salariile bugetarilor in 2010, diferenta este acum probabil mai mare. Iar daca ajustam cifrele cu paritatea puterii de cumparare, diferenta este si mai mare.

Cum este posibil ca venitul pe membru de familie sa fie mai mare decat la noi, in conditiile in care salariile si pensiile sunt in medie cu 20-25% mai mici?

1. Raportat la populatie, Bulgaria are mai multi salariati decat Romania

In Bulgaria, in al doilea trimestru din 2011, numarul persoanelor cu contract de munca a fost de 2,2 milioane, respectiv 29,3% din totalul populatiei (7,5 milioane).

In Romania, numarul persoanelor cu contract de munca a fost in T2.11 de 4,8 milioane, respectiv doar 22% din totalul populatiei. Prin urmare, la ei, raportat la populatie, numarul oficial al salariatilor este cu 33% mai mare deca la noi.

Mai mult, daca luam in calcul si munca la negru, ei au avut in 2010 2,66 milioane salariati, adica 36% din populatie, in timp ce noi am avut 6,1 milioane salariati, respectiv 28% din populatie.

2. Bulgaria are mai multi pensionari decat Romania

Numarul pensionarilor este de 2,2 milioane in Bulgaria si 5,4 milioane in Romania, adica 29,3% din populatie la ei, 25% la noi. Totusi, desi au mai multi pensionari stau mai bine decat noi pentru ca raportul salariati pensionari este de 1/1 versus 1/1,12.

Per total, in Bulgaria, circa doua treimi din populatie este formata din salariati si pensionari, respectiv din persoane care inregistreaza venituri constante, in timp ce, in Romania, procentul este de doar 54%.

3. In Bulgaria, veniturile din activitati independente sunt mult mai mari

La noi, veniturile din activitati independente au o pondere de doar 2,6% in venitul unei gospodarii, desi avem peste 1,7 milioane de persoane care realizeaza venituri din astfel de activitati. In Bulgaria, veniturile din activitati independente au o pondere de 8% in venitul total al unei gospodarii.

4. Exista o diferenta semnificativa intre numarul membrilor care compun o familie

In Bulgaria, o familie medie are 2,5 membri. In Romania, familia medie are 2,9 membri. In plus, ponderea in total populatie a persoanelor cu varsta mai mica de 15 ani (deci a persoanelor care legal nu pot sa lucreze) este mai mare la noi (15%) decat la ei (13,6%). La polul opus, ponderea in total populatie a persoanelor cu varsta mai mare de 65 de ani este mai mare la ei (17,7%) decat la noi (15%).

Cateva informatii si idei de final

- in sume absolute, potrivit Eurostat, in 2009, venitul anual mediu pe membru de familie a fost de 2.517 euro in Romania, si 3.278 euro in Bulgaria. Media la nivelul UE a fost in 2009 de 16.840 euro.

- venitul median, respectiv cel care imparte populatia in doua jumatati egale a fost de 2.162 euro in Romania si 2.828 in Bulgaria. In UE, venitul median a fost de 14.637 euro.

- calculat la paritatea puterii de cumparare, si ajustat cu numarul membrilor unei gospodarii, venitul anual in Romania in 2009 a fost de 14.400 euro PPC/gospodarie, iar in Bulgaria de 18.000 euro PPC/gospodarie. Cu alte cuvinte, desi o familie din Bulgaria are cu 14% mai putini membri decat o familie din Romania, are venituri cu 25% mai mari.

- noi avem salarii si pensii mai mari decat ei, dar ei au mai multi salariati si pensionari, astfel incat, la nivel de gospodarie, veniturile lor sunt mai mari pentru ca au mai multi generatori de venit.

 

Autor Cristian Orgonas 21 Octombrie 2011, 16:52 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii