Totul se scumpeÅŸte!

De Mihai Vintilă 30 Iunie 2010, 00:00 Economie
Începând cu 1 iulie, românii vor fi nevoiţi să scoată mai mult din buzunare. Alimentele, bunurile de larg consum şi serviciile se vor scumpi cu mai mult de 5 procente, producătorii precizând că scumpirea reală va ajunge lejer la 8 procente. Romanii vor plati mai mult şi pentru medicamente, sistemul de compensare suferind şi el modificări.


De la 1 iulie, scad salariile bugetarilor, se diminueaza ajutoarele de somaj, dispar subventii, dar cresc şi preţurile, ca urmare a măririi TVA la 24% şi a scăderii leului în raport cu principalele valute.

Astfel, alimente se vor scumpi cu cel putin 5%, iar incepand cu 1 iulie, se va modifica şi sistemul de compensare al medicamentelor.Cei mai afectaţi de scumpiri vor fi cei care sufera de boli cardiovasculare, cei cu diabet, afectiuni respiratorii sau cu boli ale sistemului nervos. Prin noua formula de calcul a pretului la produsele farmaceutice compensate, pacientii vor fi obligati sa plateasca mai mult daca vor sa se trateze cu medicamentele originale, cu care s-au obisnuit si se simt bine si nu cu variantele mai ieftine, ale caror efecte ar putea sa nu mai fie aceleasi.
De asemenea se vor scumpi vitaminele, calciu, magneziu, lecitina sau ceaiuri.

De asemenea, majorarea TVA scumpeşte şi carburanţii.

Rompetrol majorează, de joi, preţul de referinţă al carburanţilor comercializaţi în staţiile proprii cu procente cuprinse între 5,18 la sută şi 5,81 la sută, ca urmare a majorării TVA cu cinci la sută, începând cu data de 1 iulie.Astfel, începând de joi, preţul de referinţă pentru un litru de Efix benzină 95 va creşte cu 25 bani/litru (5,43 la sută), până la 4,85 lei, pentru un litru de benzină Alto 101 cu 27 bani (5,18 la sută), până la 5,48 lei, pentru un litru de Efix Diesel cu 26 bani (5,74 la sută), până la 4,79 lei şi pentru un litru de Diesel alto 55 se va majora cu 28 bani (5,81 la sută), până la 5,1 lei.


Fumătorii vor plăti şi ei mai mult pentru un pachet de ţigării. Deşi, urmatoarele majorari de accize pentru tutun ar fi trebuit sa aiba loc in septembrie, dar unii producatori au decis sa devanseze termenul.

Tichetele de masă cadou, creşa şi de vacanta, precum şi plătile compensatorii vor fi impozitate începand 1 iulie, potrivit noului Cod Fiscal. De la aceeaşi data, cota de cheltuieli deductibile calculată la drepturile de proprietate intelectuală va fi redusa la 20% din venitul brut, fata de 40% in prezent.

Tot de la 1 iulie, veniturile din jocuri de noroc vor fi impozitate cu o cota de 25% aplicata asupra venitului net calculat la nivelul castigurilor realizate intr-o zi de la acelasi organizator sau platitor. In prezent, veniturile din jocuri de noroc se impun, prin retinerea la sursa, cu o cota de 20% aplicata asupra venitului net care nu depaseste cuantumul de 10.000 lei si cu o cota de 25% aplicata asupra venitului net care depaseste cuantumul de 10.000 lei inclusiv.( Amos News)

 

Autor Mihai Vintilă 30 Iunie 2010, 00:00 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii