România a avut în aprilie a cincea creştere lunară a preţurilor la producător din UE

De Mihai Vintilă 04 Iunie 2010, 00:00 Economie
România a avut în aprilie una dintre cele mai mari creşteri ale preţurilor producţiei industriale din Uniunea europeană, de 1% faţă de luna martie, fiind pe locul al cincilea în UE după acest indicator.

Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, preţurile producţiei industriale din România au crescut cu 5,1%, clasând ţara noastră pe locul 9 în clasamentul european al ţărilor membre UE, potrivit eurostat.

Cea mai mare creştere anuală a preţurilor producţiei industriale din Uniunea europeană, de 16,7%, a fost înregistrată în Malta. Creşteri semnificative faţă de preţurile din aprilie 2009 au mai fost înregistrate în Grecia (9,1%), Marea Britanie (8,5%) şi Danemarca (6,6%).

Singurele scăderi ale preţurilor producţiei industriale faţă de aprilie 2009 au fost în Letonia şi Slovacia, ambele de 4,5%.

De asemenea, preţurile din sectorul energetic au crescut în a patra luna a acestui an cu 10,2% în UE şi cu 7,7% în zona euro faţă de luna similară a anului trecut. În aprilie s-au scumpit şi bunurile intermediare, cu 2,6% în UE şi cu 2,7% în zonă euro, iar bunurile de folosinţă îndelungată s-au scumpit cu 0,7% în UE şi cu 0,4% în zona euro.

Faţă de martie, preţurile producţiei industriale au înregistrat o uşoară creştere, atât la nivelul întregului bloc comunitar, cât şi în zona euro, de 1%, respectiv de 0,9%. Cele mai însemnate creşteri au fost înregistrate de Ungaria (3%), Letonia (2,8%), Bulgaria (1,9%) şi Grecia (1,4%).(AMOS News)

 

Autor Mihai Vintilă 04 Iunie 2010, 00:00 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate