Opt bănci europene au picat la testul de stres

De AGERPRES 16 Iulie 2011, 07:19 Economie
Opt bănci europene au picat la testul de stres la care au fost supuse 91 bănci pentru a le determina soliditatea în caz de şoc economic, a anunţat Autoritatea Bancară Europeană (EBA), citată de Reuters şi AFP.

Cele mai multe bănci care nu au trecut testul provin din Spania: cinci bănci, din care patru case de economii. Instituţiile financiare care au picat testul de stres sunt Caja Mediterraneo (CAM), CatalunyaCaixa, Unnim, CajaTres şi Banco Pastor. Alte şapte entităţi financiare au trecut la limită testele, este vorba de băncile Banco Sabadell, Banco Popular şi Bankinter, şi de casele de economii Novacaixagalicia, Caja Ontinyent, Banca Civica, Bankia.

'Rezultatele sunt cele aşteptate', a afirmat într-o conferinţă de presă guvernatorul Băncii Spaniei, Miguel Angel Fernandez Ordonez. 'Cel mai important este că nicio entitate nu are nevoie de capital adiţional', a subliniat el, insistând asupra procesului de restructurare în curs din sectorul bancar spaniol.

Două bănci din Grecia, respectiv ATEBank şi EFG Eurobank, au picat şi ele la testul de stres. Banca Greciei a anunţat că, pe de altă parte, că alte patru bănci greceşti, respectiv Banca Naţională a Greciei, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Postbank au trecut testul de stres. De altfel, Giorgos Provopoulos, guvernatorul Băncii Greciei a apreciat rezultatele drept 'încurajatoare'.

Potrivit APA, banca austriacă ce a picat testul de stres este Österreichischen Volksbanken-AG (ÖVAG). Volksbanken a înregistrat o rată de adecvare a capitalului de 4,5%, sub 5% cât trebuia pentru a trece testele de stres, potrivit AP. Celelalte două bănci austriece care au participat la testele de stres, Erste Bank Group şi Raiffeisen Bank International, au trecut cu bine testele. Volksbanken anunţase, joi, că va vinde Volksbank International către Sberbank din Rusia, o mişcare care ar putea duce la creşterea capitalului.

Băncile naţionale din Portugalia şi Italia au anunţat, la scurtă vreme după publicarea rezultatelor, reuşita băncilor lor participante la stres.

Banca Portugaliei a precizat totuşi că primele două bănci ale ţării, BCP şi BES trebuie să recurgă la 'majorări de capital sau la vânzarea activelor'. 'Toate grupurile bancare portugheze s-au arătat capabile să absoarbă o combinaţie gravă de şocuri economice şi financiare prevăzute în scenarii de criză', a afirmat instituţia financiară.

Portugalia a beneficiat, în mai, de un plan de ajutor al UE şi FMI de 78 de miliarde de euro, care prevede un pachet de 12 miliarde de euro pentru o eventuală recapitalizare a sistemului financiar.

Băncile italiene care au participat la teste - Intesa Sanpaolo, UniCredit, Banca Monte dei Paschi di Siena, Banco Popolare şi UBI Banca - au luat toate note de trecere, a anunţat Banca Italiei într-un comunicat. 'Cele cinci grupuri bancare italiene care au participat la 'testele de stres' europene au depăşit cu o largă marjă pragul de referinţă de 5% pentru adecvarea capitalului', a subliniat Banca Italiei, indicând că au avut o medie de 7,3% la acest criteriu. Cele cinci bănci reprezintă peste 62% din sistemul bancar italian, a reamintit aceasta.

Testele de stres 'confirmă deci nivelul adecvat de capitalizare al băncilor italiene şi capacitatea lor de a absorbi impactul unei deteriorări suplimentare a condiţiilor macroeconomice de pe pieţe', a adăugat banca centrală.

 

Autor AGERPRES 16 Iulie 2011, 07:19 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii