Noble Securities: România are încă şansa de a rămâne pe creştere economică

De Redactia 31 August 2012, 19:10 Economie
“Uniunea Europeană se află într-o etapă decisivă privind profunzimea recesiunii spre care – cel mai probabil- se îndreaptă; UE nu a reuşit să găsească la timp soluţii  pentru criza datoriilor suverane. Pentru anul curent, FMI pronozează o contracţie cu 0,3% a economiei Zonei Euro şi o stagnare a PIB-ului UE, aşteaptându-se la reluarea creşterii economice în regiune în 2013: sperăm să nu fie nevoie de noi revizuiri negative... Din toate părţile lumii vin semnale care arată că, în condiţii de globalizare economică, UE trebuie să acţioneze cât mai rapid, altfel recesiunea care stă în faţa Europei ar putea fi cu mult mai grea decât se estimează în prezent”, a precizat Victor Safta

Criza datoriilor suverane din Europa, acutizată, a rămas încă fără soluţii care să mulţumească factorii afectaţi sau implicaţi. În ultima perioadă, atât oficialii UE, cât şi cei ai Germaniei, Franţei şi guvernului de la Atena au dat noi speranţe privind posibilitatea de a identifica soluţii acceptabile de către părţile implicate, care să susţină Grecia <<pe linia de plutire>>. Banca Centrală Europeană propune diferite mecanisme care să conducă la scăderea dobânzilor la care se împrumută Spania şi Italia, iar Portugalia se afundă în recesiune...

Europa are în faţă declinul economic, economia SUA încetineşte şi are nevoie de noi acţiuni pentru controlul deficitului bugetar, iar cea a Chinei se îndreaptă către o zonă ce poate deveni periculoasă. Oficialii de la Washington şi Beijing au confirmat deja disponbilitatea de a aplica noi măsuri de politică monetară şi nu numai, care să susţină economia,  iar cancelarul german Angela Merkel a arătat recent că Europa se află într-o fază decisivă a procesului de combatere a crizei datoriilor din zona euro. În plus, cum „o nenorocire nu vine niciodată singură”, seceta din acest an a crescut preţurile mărfurilor alimentare, combustibilii sunt scumpi, şomajul este încă foarte ridicat atât în UE, cât şi în SUA etc.

 “Noua recesiune spre care se îndreaptă Europa ar veni în contextul diminuării resurselor disponibile, ca urmare a crizei din anii anteriori, dar <<ar beneficia>> de experienţa pe care –din păcate- toată lumea a fost forţată să o acumuleze în ceea ce priveşte o criză- fie că vorbim de persoane, companii, instituţii financiare sau guverne”, a precizat Victor Safta.

Criza trecută a arătat printre altele şi că... poate fi evitată. Polonia rămâne un exemplu <<de manual>>, realizând creştere economică în timp ce Europa şi SUA se luptau cu recesiunea. România, la rândul său, a reuşit în trimestrul al doilea al acestui an să se afle printre ţările UE care nu au trecut pe scădere economică. Conform Eurostat, în al doilea trimestrul din 2012, comparativ cu cel precedent, PIB-ul a scăzut cu 0,2% atât în Zona Euro, cât şi la nivelul întregii Uniuni Europene; în schimb, economia României a crescut cu 0,5% în aceeaşi perioadă şi îşi păstrează perspectiva de creştere pe anul în curs şi în 2013. “În contextul actual, cu datele pe care le avem privind situaţia europeană, mondială şi, respectiv, locală, în acest moment România încă are şanse de a rămâne pe creştere economică, chiar dacă UE va intra în recesiune: încă este timp să se aplice măsuri care să stimuleze creşterea economică; eforturile trebuie maximizate spre dezvoltare, investiţii, producţie şi consum”, a arătat Victor Safta.

 

Autor Redactia 31 August 2012, 19:10 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate