Mugur Isărescu a prezentat Raportul trimestrial asupra inflaţiei

De AGERPRES 04 Noiembrie 2010, 20:22 Economie
Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a prezentat, într-o conferinţă de presă, Raportul trimestrial asupra inflaţiei şi a vorbit despre prognoza modificată pentru 2010 la 8,2%, despre creşterea ilogică a preţurilor de pe piaţa combustibililor, adoptarea euro de către România, ţinta de inflaţie pentru 2012 şi 2013, dar şi despre felul în care o parte a mass-media înţelege să promoveze declaraţiile unora sau altora.

Potrivit celui mai nou Raport al BNR, prognoza de inflaţie pentru anul 2010 va fi de 8,2%, cu 3,4% peste valoarea din 2009, şi cu 0,4% peste cea anunţată în luna august a.c.

Isărescu a motivat decizia BNR prin majorarea TVA-ului cu 5%, valoare pe care o consideră 'mare'.

Este pentru a doua oară în acest an când BNR modifică prognoza de inflaţie pentru acest an, după ce în luna august a modificat valoarea acesteia de la 3,7 la 7,8%, constrânsă fiind şi de majorarea Taxei pe Valoare Adăugată /TVA/ începând cu 1 iulie a.c, de la 19 la 25%.

În plus, Isărescu a menţionat că ţinta de inflaţie stabilită pentru anul 2012 a fost menţinută la 3%, în timp ce din anul 2013 se va trece la o ţintă staţionară de 2,5%.

'Ţinta asumată va fi discutată cu Guvernul. Am fost prudenţi, pesimişti, pentru că ştim că există în continuare presiuni. Ajustările se fac prin politici fiscale, aşa cum se face în orice democraţie consolidată. Din acest punct de vedere, din cauza dificultăţilor cu care se face ajustarea, noi am stabilit ţinta de inflaţie pentru 2012 de 3%. Este o ţintă mare faţă de ambiţiile noastre de ţară europeană', a afirmat Mugur Isărescu.

Pe de altă parte, Guvernatorul BNR a menţionat faptul că nu înţelege logica creşterii de preţuri de pe piaţa combustibililor, deşi au existat momente când leul s-a întărit semnificativ faţă de dolar.

În ceea ce priveşte preţurile la produsele alimentare şi materiile prime agricole, Isărescu a subliniat că impactul de pe piaţa internă a fost sub cel înregistrat pe pieţele externe.

De asemenea, acesta a adăugat că preţurile din România nu au cum să crească peste cele din Europa, iar diferenţele mari de preţuri despre care se vorbeşte ţin de disfuncţionalităţi care se vor echilibra.

Guvernatorul Băncii Centrale a subliniat, totodată, că impactul majorării TVA este posibil să fie mai mare de 2,4 puncte procentuale la sfârşitul anului, în trimestrul III, dominanta fiind legată de creşterea substanţială şi dintr-o dată a preţurilor, cauzată de majorarea TVA de la 19% la 24%.

În cadrul conferinţei de presă de joi de la sediul BNR, Mugur Isărescu a afirmat că România va trebui să adopte moneda euro mai devreme sau mai târziu, acest lucru nefiind o chestiune benevolă, iar ţinta de adoptare din partea României rămâne anul 2015.

Acesta a adăugat că doreşte să prindă adoptarea monedei unice europene nu cât ocupă funcţia de guvernator, ci în momentul în care va fi pensionar.

În ceea ce priveşte problema finanţării ieftine a deficitului, oficialul BNR a negat faptul că aceasta este pe cale de dispariţie, afirmând că acest tip de creditare ar putea să revină.

Volumul de creditare a fost un alt subiect adus în discuţie de către şeful BNR, care a apreciat că, în următorii doi ani, comportamentul populaţiei se va schimba, mai ales după creşterea economică.

Tot pe tema creditării, Mugur Isărescu a vorbit şi despre Ordonanţa 50, despre care consideră că 's-a sărit de la un tip de exces la altul'.

În privinţa ajustărilor din sectorul guvernamental, Isărescu a marşat pe ideea continuării acestui proces.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-a arătat iritat de întrebarea unui jurnalist referitoare la efectul pe care îl vor avea unele măsuri economice asupra populaţiei, afirmând că este enervat de modul în care televiziunile se 'minunează de unele chestiuni'.

Mugur Isărescu a prezentat, joi, raportul trimestrial asupra inflaţiei, conform căruia prognoza de inflaţie pentru anul 2010 a fost stabilită la 8,2%, cu 3,4% peste valoarea din 2009, şi cu 0,4% peste cea anunţată în luna august a.c.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât, marţi, menţinerea ţintei de inflaţie pentru anul 2012 la nivelul de 3% ą un punct procentual.

În acelaşi context, CA al BNR a hotărât ca, începând cu anul 2013, banca centrală să adopte o ţintă staţionară de inflaţie, situată la nivelul de 2,5% ą un punct procentual. Ţintele asumate urmează să fie discutate cu guvernul.

Raportul trimestrial asupra inflaţiei a fost analizat şi aprobat, marţi, de CA al BNR.

 

Autor AGERPRES 04 Noiembrie 2010, 20:22 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii