Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică un set de măsuri pentru digitalizarea şi flexibilizarea muncii

De AmosNews 09 Septembrie 2020, 11:31 Economie

Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică un set de măsuri pentru digitalizarea şi flexibilizarea muncii, pe care Confederaţia Patronală Concordia le consideră extrem de utile si binevenite. Acestea pot fi însă şi mai ambiţioase având în vedere nevoile pe care România le are în anul 2020. Măsurile propuse se suprapun parţial unora deja existente, altele au nevoie de unele intervenţii care să reflecte realităţile probate deja în pandemie, cum ar fi cele legate de telemuncă sau necesită încă anumiţi paşi decisivi ca să poată satisface nevoile de transformare digitală în relaţiile de muncă. Toate acestea reprezintă demersuri la care Concordia speră să poată contribui alături de ceilalţi parteneri sociali şi de autorităţi.

Concordia a transmis Ministerului Muncii încă de la începutul lunii iunie o serie de propuneri privind digitalizarea relaţiilor de muncă. O parte dintre ele se regăsesc în propunerile de acum ale autorităţilor: contractul individual de muncă în format electronic şi simplificarea procedurilor de Sănătate şi Securitate în Muncă. În cazul contractului individual de muncă, CP Concordia consideră că măsura trebuie extinsă şi pentru actele subsecvente, acte adiţionale, decizii de încetare, suspendare, concedii medicale şi de odihnă. Angajatorii din federaţiile patronale pe care le reprezentăm ne-au semnalat că în ultimele luni, în care s-a lucrat în industriile unde a fost posibil, cu precădere în regim de telemuncă, au fost puşi în situaţii în care a fost refuzată înscrierea în REVISAL a unor contracte semnate electronic.

Este important ca aceste eforturi de digitalizare să fie înlesnite prin deschiderea lor către toate tipurile de semnături electronice inclusiv simple şi avansate pentru că acestea sunt la îndemâna tuturor şi au costuri foarte mici şi ele trebuie acceptate de către toate autorităţile implicate. Semnătura electronică reprezintă punctul de cotitură al digitalizării. Ea uşurează şi scurtează procese, iar implementarea ei trebuie făcută în paralel cu folosirea semnăturii olografe, pentru ca cei care nu în acest moment abilităţi digitale să nu fie privaţi de niciun drept. Tocmai din aceste motive autorităţile nu trebuie să condiţioneze semnarea acestor documente de utilizarea celor mai scumpe şi mai birocratice tipuri de semnături electronice şi să lase decizia la nivelul angajatorului şi angajaţilor.

În opinia Concordia, aceste măsuri trebuie însoţite şi de crearea instrumentelor tehnice la Inspecţia Muncii şi ANOFM astfel încât toate notificările şi adresele către aceste instituţii să poată fi realizate în format electronic.

Considerăm că propunerile menţionate mai sus ar trebui să poată fi însoţite de urgenţă şi de:
- digitalizarea şi modernizarea completă a sistemului REVISAL;
- digitalizarea circuitului de eliberare a actelor necesare privind concediul medical;
- protecţia maternităţii;
- intrarea şi revenirea din concediul de creştere a copilului;
- digitalizarea fişei de post;
- detaşarea

Platforma REVISAL trebuie să se transforme într-un instrument modern şi flexibil, care să asigure totodată informaţii la zi cu privire la piaţa forţei de muncă active din România (public şi privat).

Vorbim despre urgenţă pentru că pandemia COVID-19 trebuie privită, atât cât se poate, şi ca pe o oportunitate. România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte digitalizarea sectorului public, iar acest moment, în care avem nevoie mai mult ca oricând ca dosarul cu şină plimbat între instituţii să dispară pentru ca toţi să fim mai în siguranţă şi mai eficienţi, trebuie folosit pentru o transformare radicală a felului în care statul interacţionează cu cetăţenii şi firmele. Concordia vrea să transforme "Dialog pentru dezvoltare" dintr-un motto într-o realitate palpabilă în relaţia cu partenerii sociali, autorităţi, sau societate civilă.

Salutăm demersul Ministerului Muncii, şi, în acelaşi timp, credem că împreună, prin dezbateri constructive împreună cu sindicatele, putem crea instrumentele necesare pentru ca România să nu mai fie ţara dosarului cu şină şi a pixului albastru, ci o ţară europeană care face din digitalizare un mod de viaţă mai bun pentru cetăţeni.

 

Autor AmosNews 09 Septembrie 2020, 11:31 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii