MADR: Campanie de educare și informare a consumatorilor privind reducerea risipei alimentare

De Redactia 13 Martie 2020, 13:15 Economie

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că în conformitate cu prerogativele conferite de legislația națională specifică în domeniul prevenirii și combaterii risipei de alimente, autoritățile publice cu atribuții de reglementare şi control în domeniul agroalimentar pot desfășura acțiuni de informare şi educare a consumatorilor finali cu privire la prevenirea şi diminuarea risipei alimentare prin campanii de informare media, campanii de informare în şcoli, campanii online, organizarea de seminarii, conferinţe, forumuri, organizarea de manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social, tipărirea de materiale publicitare şi de informare.

În acest context, MADR se bucură de colaborarea și susținerea forurilor/ autorităților de specialitate, respectiv a FAO, cu care a încheiat un acord, în data de 17 februarie 2020, conform căruia, poate utiliza în programele de informare și educare un pachet educațional publicat în 2019, numit: Do Good: Save Food! Educating future generations for a zero food waste world! (Salvează alimente! Educarea generațiilor viitoare pentru o lume cu zero deșeuri alimentare). Acesta cuprinde patru cărți, pe grupe de vârstă, respectiv, 5-7 ani, 8-9 ani, 10-13 ani și , 14 +. Educarea și informarea privind importanța și beneficiile prevenirii și diminuării risipei de alimente constituie un instrument care va conduce în viitor la o schimbare a comportamentului societății, în general și care va contribui la atingerea obiectivelor globale privind reducerea risipei alimentare, fiind necesar ca aceste măsuri să fie susținute și conjugate.

MADR a încheiat cu Ministerul Educației Naționale un Protocol de colaborare privind Campania de informare și educare a consumatorilor din unitățile de învățământ preuniversitar privind prevenirea și diminuarea risipei de alimente ”Și tu poți proteja planeta! Împreună dăm startul la reducerea risipei de alimente”, menit să conștientizeze elevii și cadrele didactice asupra impactului risipei alimentare la nivel economic, social cât și asupra mediului.

În derularea acestei campanii de informare, MADR se bucură de suportul și colaborarea ASOCIAȚIEI INFOCONS, în baza Protocolului de colaborare (și a actului adițional la acest protocol), care se angajează să traducă gratuit, să multiplice și să distribuie pachetul educațional publicat și pus la dispoziția MADR de către FAO, precum și afișele informative.

 MADR a aprobat și finanțat, în cadrul Planului sectorial pentru cercetare-dezvoltare din domeniul agricol și de dezvoltare rurală, începând cu anul 2015, proiecte ADER, ale căror rezultate vor sta la baza fundamentării unor politici publice de prevenire și reducere a impactului socio-economic a risipei alimentare, până în anul 2030, actualizării legislației, politici de educație, informare și conștientizare și elaborării unui pachet integrat de susținere a metodelor inovative de reducere a risipei, cu implementarea unei atitudini responsabile față de resursele alimentare folosite.

 

Autor Redactia 13 Martie 2020, 13:15 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii