In ce tara se munceste cel mai mult?

De Cristian Orgonas 14 Aprilie 2011, 23:14 Economie
Potrivit unui studiu realizat in 29 de tari, la nivelul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, o persoana lucreaza in medie 484 minute pe zi, respectiv 8 ore si 4 minute, 277 de minute reprezentand munca platita, iar 207 minute munca neplatita (gatit, facut curat, shopping etc). La studiu au participat adulti cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani.

Astfel, cei mai harnici sunt mexicanii, acestia muncind in medie aproape 10 ore pe zi, insa 4,5 ore reprezinta munca neplatita, ceea ce arata ponderea mare a populatiei nesalariate si in principal a femeilor casnice. La polul opus se afla belgienii cu doar 7 ore de munca pe zi. In ce priveste durata muncii platite in tarile dezvoltate se remarca diferente mari intre asiatici si europeni – japonezii si coreenii presteaza zilnic aproximativ 6 ore de munca platita, in timp ce, in majoritatea tarilor europene, perioada de timp nu depaseste 4 ore. Daca discutam despre munca neplatita, cea mai mare parte (61%) reprezinta activitatile zilnice de rutina, iar 11% din timp este dedicat shopping-ului – Franta de afla in top cu 32 de minute zilnic, iar Africa de Sud la polul opus cu doar 9 minute zilnic.

Romania nu a fost cuprinsa in acest studiu, insa probabil nu ne situam departe de unguri, acestia muncind in medie 8 ore pe zi, perioada din care 42% reprezinta munca neplatita.

 

Autor Cristian Orgonas 14 Aprilie 2011, 23:14 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate