Importurile nete de energie ale României au scăzut cu 41% din 1990

De Mihai Vintilă 29 Aprilie 2010, 00:00 Economie
Importurile nete de energie ale României au scăzut cu 41% din 1990, dependenţa de acestea fiind mai scăzută decât media UE-27, ţara noastră având rezerve de petrol pentru 20 de ani şi de gaze naturale pentru aproximativ 15 ani, potrivit unui raport al Centrului Român de Politici Europene (CRPE).


Astfel, în prezent, dependenţa de petrol a UE-27 se ridică la 83-86%, în timp ce pentru România, cu rezerve pentru 20 de ani, se ridică la 54%; pentru gaze naturale, dependenţa UE-27 se ridică la 58%, în timp ce România rămâne la numai 42%, cu rezerve pentru aproximativ 15 ani.

"O problemă importantă a României este intensitatea energetică – pentru producerea a 1000 euro Produs Intern Brut, se consumă de patru ori mai multe resurse energetice decât media în UE", se arată în raport.

Potrivit CRPE, dependenţa de importuri a UE va creşte până în 2030, cel mai mult pentru petrol – 95% importat, urmat de gaze - 84% (în comparaţie cu 58% la momentul actual).

Importurile de gaze din Rusia reprezintă 26% din consumul UE, şi 40% din gazele consumate de gospodării şi întreprinderi. În Europa centrală şi de est, gazele ruseşti acoperă 87% din totalul importurilor şi 60% din consum.

Raportul susţine că diplomaţia energetică a ţărilor din Est trebuie să ia în calcul şi resurse de altă provenienţă decât cea rusească. O zonă de interes este cea caspică şi studiul prezintă proiectele europene legate de această regiune, dintre care cel mai important este gazoductul Nabucco.(Amos News)

 

Autor Mihai Vintilă 29 Aprilie 2010, 00:00 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii