Ernst & Young: România este a şasea cea mai atractivă ţară europeană pentru investiţii străine

De AGERPRES 20 Iunie 2012, 13:35 Economie
România este a şasea cea mai atractivă ţară europeană pentru investiţii în următorii trei ani, înaintea Cehiei, Turciei, Elveţiei, Olandei, Italiei, Spaniei sau Suediei, conform rezultatelor raportului 2012 European Attractiveness Survey, realizat de Ernst & Young.

"România are avantajul unei rate de creştere a PIB-ului promiţătoare în comparaţie cu media europeană şi al unui capital uman valoros. Vedem tot mai mulţi investitori atraşi de sectorul energiei regenerabile. Mai multe privatizări sunt planificate în perioada următoare, încurajând investitorii din întreaga lume să privească spre ţara noastră. Este esenţial să stimulăm această evoluţie pozitivă prin strategii economice adecvate", a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner, Ernst & Young România.

Potrivit studiului, dat miercuri publicităţii, în ciuda fragilităţii economiei din zona Euro, fluxul de investiţii spre Europa a continuat să crească în 2011, numărul de proiecte fiind considerabil mai mare decât înainte de criză. În Europa, numărul proiectelor de investiţii a crescut cu 2%, de la 3.757 în 2010, la 3.906 în 2011.

Deşi evoluţia numărului de proiecte a fost modestă, în fapt, valoarea medie a acestora a fost semnificativ mai mare, iar numărul de locuri de muncă generate de investiţiile străine directe a crescut cu 15%.

SUA continuă să fie cel mai mare investitor în Europa, dezvoltând 1.028 de proiecte, care reprezintă 26% din numărul total. Numărul proiectelor de investiţii dezvoltate de SUA a crescut astfel cu 6% în 2011, ajungând la cel mai înalt nivel înregistrat de studiul Ernst & Young în ultimii 10 ani.

În privinţa percepţiilor, investitorii sunt destul de încrezători în capacitatea Europei de a depăşi dificultăţile complexe şi multiple cu care se confruntă. Europa demonstrează un nivel ridicat, chiar surprinzător de atractivitate.

Sondajul Ernst & Young a relevat faptul că investitorii consideră Europa de Vest cea mai atractivă destinaţie pentru investiţii străine directe (FDI), după China, în timp ce Europa Centrală şi de Est se clasează a treia.

De asemenea, investitorii rămân încrezători în evoluţia Europei, iar 81% sunt de părere că Europa va depăşi problemele economice actuale.

Realizatorii studiului subliniază că aceste rezultate demonstrează faptul că stagnarea creşterii, nivelul ridicat al datoriei suverane şi sistemul politic fragmentat nu sunt obstacole insurmontabile în calea proiectelor de investiţii, nici chiar în aceste timpuri dificile la nivelul economiei globale. Pentru mulţi investitori, această incertitudine a devenit de fapt un mediu obişnuit de operare.

În ceea ce priveşte industriile câştigătoare în 2011, economiile din Europa Centrală şi de Est conduc în privinţa investiţiilor în industriile prelucrătoare. România, Serbia, Slovacia şi Cehia au atras 53% din locurile de muncă nou create în industria automobilelor. Aceste ţări au atras proiecte mari pentru că deţin avantaje competitive de cost şi sunt parteneri comerciali ai Germaniei, unde se află clienţi industriali de referinţă.

Serviciile profesionale şi producţia de software rămân sectoarele care au primit cele mai multe investiţii străine directe în Europa, cu o creştere de 19%, respectiv 15% în 2011. Împreună, aceste două sectoare au atras 28% din totalul proiectelor dezvoltate anul trecut, generând peste 16.000 de noi locuri de muncă.

Numărul proiectelor de investiţii străine directe a crescut de asemenea şi în industria producătoare de automobile, care a creat numărul cel mai mare de noi locuri de muncă - respectiv 37.790.

Sectoarele care au înregistrat cel mai mare declin în 2011 au fost serviciile de intermediere financiară, care au scăzut cu 16%, şi electronicele, care au scăzut cu 8%.

Referitor la perioada următoare, fragilitatea economiei din zona euro a determinat investitorii să fie mai ezitanţi decât de obicei în ceea ce priveşte provocările cu care se confruntă această regiune. Doar 26% din liderii de business intervievaţi, din întreaga lume, au planuri de extindere a operaţiunilor în Europa în 2013, în scădere cu 7%, faţă de 33% care planificau să investească în 2011.

Cu toate acestea, peste un sfert din cei 840 de lideri de business chestionaţi de Ernst & Young în cadrul raportului 2012 European Attractiveness Survey au luat în vizor posibile achiziţii - un semn că multe active din economiile europene vor deveni disponibile, pe măsură ce vânzătorii devin mai realişti privind perspectivele de recuperare ale anumitor afaceri, dar şi privind evaluările acestor active.

Având în vedere că multe companii păstrează lichidităţi importante, fuziunile şi achiziţiile ar putea fi un complement puternic al investiţiilor de tip greenfield în 2013 şi în anii următori.

Studiul Ernst & Young European Attractiveness Survey are la bază o metodologie ce cuprinde două analize: cea a realităţii concrete a numărului de proiecte de investiţii străine (FDI) realizate în 2011, pe de o parte, şi cea soft, a percepţiei privind atractivitatea ţărilor europene pentru FDI, pe de altă parte.

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 152,000 de angajaţi în 700 de birouri din 140 de ţări şi venituri de aproximativ 22,9 miliarde dolari în anul 2011.

 

Autor AGERPRES 20 Iunie 2012, 13:35 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate