Economia româneasca în 2012

De Cristian Banu 16 Ianuarie 2012, 14:37 Economie
Exista sanse ca 2012 sa fie un an mai bun decât pare la prima vedere. În primul rând, ar trebui sa terminam cu toate prostiile legate de destramarea zonei euro sau chiar a UE. Renuntarea la euro este o catastrofa economica pentru orice stat care ar încerca asa ceva, costurile fiind mult prea mari în comparatie cu orice eventuale beneficii.

Pentru economiile puternice, renuntarea la euro va duce la o moneda nationala puternica, ceea ce ar afecta grav economia, iar pentru cele mai slabe ar aparea o spirala inflationista de tip zimbabwean care ar afecta si tarile din jurul, în ciuda unui impuls initial pentru exporturi.Însa, 2012 nu este an electoral doar în România, ci si în SUA, Franta si (sa-i spunem asa) China. Din aceasta cauza, mizez pe faptul ca “cel de-al treilea razboi mondial” – “piete” vs. state – va înregistra un armistitiu, cel putin pâna la clarificarea pozitiilor, astfel ca diversiuni gen “euro dispare în 10 zile”, “Germania tipareste marci, am vazut cu ochii mei, sa moara mama!”, sa se mai rareasca. În plus, deja s-a creat o oarecare imunizare la astfel de stiri, mai ales ca, daca ne uitam cu atentie, vedem ca 80% din datoriile “uriase” actuale erau acolo si acum 10 ani.

Pentru România asta este o veste buna, caci sunt sanse ca economia UE mai degraba sa stagneze sau sa creasca usor decât sa reintre în recesiune, iar noi avem peste 70% din schimburile economice cu UE. Probabil ca exporturile îsi vor continua cresterea, fara a mai înregistra ritmuri spectaculoase, din cauza efectului de baza. Din tara asta în care “nu se mai produce nimic” am ajuns sa exportam într-un an cât producea întreaga economie a lui Ceausescu. În tara vor intra ceva mai multi bani de la Uniunea Europeana, Guvernul nu va fi la fel de ferm cu restructurarile si va mai pompa ceva fonduri în economie. Sigur, ambele surse sunt discutabile în ceea ce priveste efectele pe termen lung, însa ele înseamna salarii, o crestere a consumului intern, locuri de munca ce macar nu se desfiinteaza…

La cresterea consumului populatiei va mai contribui si cresterea numarului de angajati (în 2011 a fost o crestere de 2,5%, probabil în 2012 va fi un pic mai mare si ca urmare a inspectiilor ITM care nu mai colectioneaza acum hârtii) dar si a salariilor, de data asta cu procente peste inflatie. În 2011, cresterea salariilor în sectorul privat a fost de 6% iar pentru 2012 se asteapta un procent similar, dar la o inflatie în jur de 2%. Probabil ca în 2012 PD va majora salariile si în sectorul public la un nivel similar (nu prea sunt resurse sa fie mai mare).

Economia privata s-a restructurat deja, s-au dat afara (poate) prea multi angajati astfel ca multi trebuie acum sa faca angajari (cel putin asa arata anchetele de conjunctura ale INS dar si studii independente gen cele efectuate de ManPower). Chiar si în sectorul de stat – functionarii fiind acum noii paria ai societatii – exista o criza de personal (în sanatate, în educatie, în Politie), în schimb este exces în tot felul de comitete si comitii, AGA, agentii fara obiecte de activitate… Din acest punct de vedere, cred ca s-a atins o limita si resursele de crestere trebuie cautate în alte zone decât taieri si reduceri de personal. Probabil, mai putin sectorul bancar, care înca nu s-a miscat si este în continuare nu doar excedentar, dar si probleme. Probabil ca nu este chiar întâmplator ca BNR s-a grabit sa înfiinteze o banca punte.

În opinia mea, elementele-cheie ale lui 2012 vor fi:

- Dacia Logan 2, Dacia Lodgy, Ford B-Max – care vor impulsiona piata auto locala, dar si exporturile;
- Asigurarile private de sanatate care deschid o piata de miliarde de euro (dar care pot produce o catastrofa sociala prin cresterea costului accesului la sanatate – partea plina a paharului fiind doar ca acum aceste costuri vor fi fiscalizate);
- Dezvoltarea de noi centre de retail;
- Proiectele de infrastructura (autostrada Nadlac-Sibiu, lucrarile la noua magistrala de metrou, încheierea lucrarilor la A2 si inutila autostrada Bucuresti-Ploiesti);
- Dezvoltarea de proiecte în industria energetica (noi parcuri eoliene în lucru, începerea dezvoltarii de parcuri solare, eventuala începere a lucrarilor la un reactor nou la Cernavoda, proiectul Tarnita) care, pe termen scurt si mediu vor face din România o putere electrica regionala;
- Proiectul cadastrului national;
- Fuziunea Alphabank-Bancpost;
- Cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene.

Sa aveti un an mai bun!

 

Autor Cristian Banu 16 Ianuarie 2012, 14:37 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii