Curtea Constitutionala si caracterul licit al averilor

De Cristian Orgonas 19 Iunie 2011, 23:31 Economie
Una dintre propunerile facute de Traian Basescu in ce priveste modificarea Constitutiei a fost legata de eliminarea caracterului prezumat licit al averii, insa astazi, Curtea Constitutionala a decis ca aceasta modificare este neconstitutionala.

Pe scurt, iata cum stau lucrurile:

1. Ce spune Constitutia actuala – Art.44, alineatul 8: “Averea dobandita licit nu poate fi confiscata. Caracterul licit al dobandirii se prezuma”.
 2. Ce propune Traian Basescu – Art.44, alineatul 8 va avea urmatoarea formulare: “Averea dobandita licit nu poate fi confiscata”.
 3. Ce raspunde Curtea Constitutionala – “cu majoritate de voturi, CC constata ca eliminarea tezei a doua a art.44 alin.(8) din Constitutie, potrivit careia “Caracterul licit al dobandirii se prezuma” este neconstitutionala, deoarece are ca efect suprimarea unei garantii a dreptului de proprietate, incalcandu-se astfel limitele revizuirii prevazute de art.152 alin.(2) din Constitutie”.
 4. Ce prevede art.152 alin.(2): “nici o revizuire nu poate fi facuta daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora”.

Cu alte cuvinte, romanii au dreptul fundamental de a nu isi justifica averea daca statul nu demonstreaza ca au obtinut-o ilicit. Mai mult, din care se pare, acest drept nu poate fi retras.

Acum, avand in vedere faptul ca nu sunt jurist, sa facem doar cateva exercitii de logica – avem o Constitutie in vigoare, pe care din diverse motive dorim sa o modificam. Autoritatea in domeniu vine si ne spune ca nu o putem modifica, pentru ca modificarile intra in contradictie cu unele prevederi ale Constitutiei in vigoare.

Bun. In cazul de fata, nu putem modifica articolul 44 din cauza articolului 152. Putem insa modifica articolul 152, astfel incat modificarea de la articolul 44 sa poata fi declarata constitutionala?

Daca nu se poate, inseamna ca in 2003 am aprobat ceva ce in veci nu va putea fi schimbat, iar acest lucru este absolut ilogic.

Daca se poate, atunci tot ceea ce trebuie sa faca Traian Basescu este sa vina cu o noua propunere, prin care sa modifice articolul 152, alin (2).

Alte pareri, de la cei care se pricep mai bine?

PS: mai exista si alte propuneri declarate neconstitutionale, insa cea mai importanta mi se pare acesta.

 

Autor Cristian Orgonas 19 Iunie 2011, 23:31 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii