CSDR: Noul Cod al muncii legalizează sclavia

De AGERPRES 18 Februarie 2011, 20:53 Economie
Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR) respinge, în totalitate, ultimul proiect de modificare a Codului Muncii, transmis joi de Guvern confederaţiilor patronale şi sindicale, reprezentative la nivel naţional. În opinia membrilor CSDR, proiectul Codului Muncii încalcă în mod flagrant Directivele Europene şi Convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii ratificate de statul român, salariaţii devenind, în acest mod, sclavii propriilor contracte de muncă.

Astfel, prin modificările propuse, salariaţii nu vor mai avea nici o protecţie din partea sindicatelor, contractele colective de muncă vor fi la dispoziţia patronului, acesta putând angaja pentru acelaşi post oricâte persoane doreşte, cu titlu de perioadă de probă. De asemenea, salariaţii vor putea fi oricând concediaţi pentru că nu corespund profesional, vor putea fi delegaţi permanenţi, fără ca angajatorul să mai poată fi obligat la introducerea clauzei de mobilitate în CIM.

Conform modificărilor, salariatul nu va mai putea continua activitatea din momentul în care autorizaţia, atestatul ori avizul necesar desfăşurării profesiei nu mai este valabil, patronul poate micşora oricând activitatea salariatului, precum şi salariul angajatului pe motiv că şi-a redus temporar activitatea. De asemenea, în cazul concedierilor, vor fi disponibilizaţi salariaţii care 'nu au realizat obiectivele de performanţă individuală' - criterii stabilite unilateral de către patron - fără a ţine cont de tehnologia şi performanţele acestora, iar contractele de muncă pe perioadă nedeterminată vor dispărea, motiv pentru care salariaţii nu vor mai primi plăţi compensatorii, nu vor mai putea face credite.

Nu în ultimul rând, patronul poate impune oricând salariaţilor să stea peste program fără acordul lor, având libertatea de a modifica oricând norma de muncă.

Membrii afiliaţi ai CSDR au susţin că, prin acest proiect de lege, actuala putere încearcă să desfiinţeze contractele colective şi să utilizeze forţa de muncă fără a remunera angajaţii la adevărata lor valoare. Este o tentativă de a zădărnici activitatea mişcărilor sindicale din România, transformând angajaţii în nişte sclavi aflaţi la discreţia patronatelor şi a clasei politice, afirmă CSDR.

Confederaţia Sindicatelor Democratice din România i-a convocat pe membrii Consiliului Naţional în şedinţă extraordinară pe 21 februarie, ora 14.00, pentru a analiza aceste grave probleme şi pentru a hotărî programul acţiunilor de protest ce se impun a fi declanşate împreună cu celelalte confederaţii sindicale reprezentative la nivel naţional.

 

Autor AGERPRES 18 Februarie 2011, 20:53 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

libris.ro

 

 

Publicitate