Condiţiile sociale din România se vor înrăutăţi în 2010, chiar dacă recesiunea se încheie considera analistii Unicredit

De Mihai Vintilă 15 Aprilie 2010, 00:00 Economie
Analiştii grupului bancar italian Unicredit estimează că România va ieşi din recesiune în acest an, cu un avans al economiei de 0,4%, însă avertizează că redresarea va fi marcată de înrăutăţirea condiţiilor sociale, factor ce va limita consumul intern.

În raportul trimestrial publicat joi 15 aprilie 2010, Unicredit îşi menţine prognozele de creştere a produsului intern brut (PIB) din 2010 şi 2011 la 0,4%, respectiv 3,5%, dar publică şi prima estimare pentru evoluţia economiei româneşti din 2012, an pentru care mizează pe accelerarea creşterii, la 4,5%.

"România va ieşi din recesiune în 2010, însă redresarea va fi marcată de deteriorarea condiţiilor sociale, care vor limita consumul, în timp ce reluarea investiţiilor va deveni vizibilă din a doua parte a anului", se spune în raport.

Valoarea estimată a PIB din 2010 a fost însă majorată la 126 miliarde euro, cu 10 miliarde euro peste nivelul înregistrat anul trecut, de 115,9 miliarde euro, şi cu 3,7 miliarde euro peste valoarea prognozată în raportul anterior.

Revizuirea valorii PIB în euro, în ciuda menţinerii prognozei de creştere, se explică prin aprecierea mai mare a leului, în urma stabilizării situaţiei României şi a îmbunătăţirii percepţiei externe.

"Aprecierea leului s-a dovedit sustenabilă şi ne-am revizuit în uşoară scădere prognoza pentru cursul de schimb, pe care îl vedem oscilând în jurul nivelului de 4,1 lei/euro în acest an. (...) Ne aşteptăm ca leul să îşi menţină avantajul obţinut în ultimele luni, susţinut de
situaţia mai bună a contului curent şi de randamentele relativ ridicate ale pieţei locale", precizează analiştii de la Unicredit.(AMOS News)

 

Autor Mihai Vintilă 15 Aprilie 2010, 00:00 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

libris.ro

 

 

Publicitate