Ce ne-a adus noua capitalismul?

De Cristian Orgonas 23 Aprilie 2011, 07:30 Economie
Progresul tehnic a generat in ultimii 20-30 de ani o crestere semnificativa a standardului de viata in toate tarile lumii, iar Romania nu face exceptie de la regula.

Produsele au devenit din ce in ce mai ieftine, mai accesibile, iar liberul schimb si economia de piata a oferit tuturor posibilitatea de a cumpara bunuri si servicii la care, in urma cu ani de zile poate ca nici macar nu indrazneau sa spere. Astfel, daca la sfarsitul anilor 80, pretul unui televizor color sau al unui aparat video reprezenta echivalentul salariului pe cel putin cateva luni, in prezent se pot cumpara televizoare color cu echivalentul salariului pe cateva saptamani, iar in ce priveste aparatele video, acestea au fost de mult uitate.

Obisnuim deseori  – mai ales de cand a inceput criza – sa blamam capitalismul si economia de piata si sa ne gandim ca, pentru romani, acesti 20 de ani de (pseudo) capitalism nu au adus prea multe avantaje in afara de libertate, insa daca ne uitam in jurul nostru observam cu totul altceva.

In 1990, un roman din 5 avea televizor, unul din 6 avea frigider, unul din 7 avea aragaz, unul din 13 avea aspirator, iar unul din 18 avea masina. Cum stau lucrurile acum?

Potrivit datelor INS, la sfarsitul anului 2007, un roman din 2 avea televizor (mai are cineva televizor alb-negru?), unul din trei avea frigider/congelator, tot unul din trei avea aragaz, unul din 4 avea masina de spalat, unul din 5 avea aspirator, iar unul din 8 avea un autoturism.

Cu alte cuvinte, in acesti 20 de ani de “reducere continua a nivelului de trai si a standardului de viata”, gospodariile populatiei s-au “imbogatit” cu aproape 11 milioane de aparate audio, cu 7 milioane de televizoare, cu 4 milioane de frigidere sau congelatoare, cu aproape 5 milioane de aragazuri, cu 2,3 milioane de masini de spalat, cu 3 milioane de aspiratoare si cu 1,6 milioane de autoturisme.

Bineinteles, standardul de viata nu se judeca doar numarand televizoarele sau masinile de spalat, insa nu poti discuta despre cresterea nivelului de trai atat timp cat speli rufele in lighean, iar pentru pastrarea alimentelor in congelator trebuie sa apelezi la un vecin care a fost suficient de bogat pentru a isi cumpara un asemenea produs (cei care au prins perioada de dinainte de 89 stiu la ce ma refer).

Este adevarat ca suntem mai saraci decat nemtii sau francezii, si la fel de adevarat este ca s-ar putea sa nu ii ajungem niciodata din urma, insa cei care sustin ca majoritatea populatiei o duce din ce in ce mai prost, iar capitalismul nu ne-a adus mai nimic ar trebui sa mai analizeze odata cifrele de mai sus.

 

Autor Cristian Orgonas 23 Aprilie 2011, 07:30 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii