Câştigul salarial mediu în luna august 2011

De AmosNews 05 Octombrie 2011, 19:42 Economie
În luna August 2011, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2005 lei, în scădere cu 22 lei faţă de luna iulie. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1455 lei, în scădere faţă de luna anterioară cu 16 lei (-1,1%).Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (3615 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (873 lei).

Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum

Indicele câştigului salarial real pentru luna august 2011 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 99,2%.Faţă de luna Octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 118,1%, cu -0,9 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna iulie 2011.


August 2011 comparativ cu Iulie 2011
În luna august 2011, în majoritatea activităţilor din sectorul economic , nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă când s-au acordat prime ocazionale (inclusiv prime de vacanţă sau prime anuale), sume din profitul net şi din alte fonduri ori realizărilor de producţii şi încasărilor mai mari (funcţie de contracte).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
-între 6% şi 9% în alte activităţi industriale n.c.a, fabricarea produselor textile, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei şi de servicii informatice;
-între 3% şi 6% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, cercetare-dezvoltare, tăbăcirea şi finisarea pieilor, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea produselor din tutun, transporturi terestre şi transporturi prin conducte;
-între 1% şi 3% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), fabricarea echipamentelor  electrice, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, intermedieri financiare, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

Creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, din activităţile sectorului economic, s-au înregistrat ca urmare a acordării de prime (inclusiv prime de vacanţă), a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net, din sectorul economic s-au înregistrat după cum urmează:
-cu  14,2% în alte activităţi extractive;
-între 5% şi 10% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, industria metalurgică, extracţia minereurilor metalifere;
-între 2% şi 5% în activităţi de servicii anexe extracţiei, captarea, tratarea si distribuţia apei, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, activităţi de editare, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură).
În sectorul bugetar  s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna iulie în învăţământ (-3,8%) ca urmare a încetării plăţii cu ora a personalului didactic şi a plăţii participării cadrelor didactice în comisiile de examinare şi în administraţia publică (-0,2%). În sănătate şi sistenţă socială câştigul salarial mediu net din luna august a crescut uşor (+0,5%) datorită neefectuării plăţii sau încheierii contractelor personalului cu salarii mici din domeniul asistenţei sociale.

Faţă de luna Iulie 2010 (lună în care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 118/2010 ) câştigul salarial mediu net din luna august 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 16,1 % în sănătate şi asistenţă socială, cu 10,4% în administraţia publică, respectiv cu 7,3% în învăţământ.
Faţă de luna Octombrie 2010 (lună de referinţă pentru aplicarea majorării cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 285/2010) câştigul salarial mediu net din luna august  2011 a crescut în sectorul bugetar cu 16,8% în administraţia publică, cu 14,2% în sănătate şi asistenţă socială, respectiv cu 4,6% în învăţământ.
August 2011 comparativ cu August 2010.

Comparativ cu luna August a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,7%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 104,3%.


 

Autor AmosNews 05 Octombrie 2011, 19:42 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii