ANRE: Desemnarea pe criterii concurențiale a furnizorului de ultimă instanţă opțional

De Redactia 22 Iunie 2018, 12:05 Economie

Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în şedinţa de astăzi, tariful mediu pentru serviciul de transport al energiei electrice, cu componentele aferente, tariful pentru serviciul de sistem și prețul reglementat pentru energia electrică reactivă, care vor fi practicate de Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” - S.A. pentru anul tarifar 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019.

Valorile tarifelor aprobate au urmărit evoluția consumului de energie electrică în anii 2016 și 2017, a prețului de achiziție și a cantității de energie electrică necesare pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT) față de prețul prognozat, respectiv de cantitatea prognozată pentru anul 2017-2018,  a prețurilor de furnizare a serviciilor de transport şi sistem (STS) achiziționate în sistem concurențial, precum și a inflației realizate în anul 2017 și 2018 față de prognozele anterioare ale Comisiei Naționale de Prognoză, utilizate la proiectarea tarifelor.

Aplicarea noilor tarife nu va avea impact asupra prețurilor energiei electrice la clienții finali, inclusiv asupra prețurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanță obligați clienților finali alimentați în regim de serviciu universal.  

Tot în ședința de astăzi și în premieră pentru piața de energie electrică din România, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat desemnarea Enel Energie Muntenia S.A. în calitate de Furnizor de Ultimă Instanță opțional (FUI opțional), pentru zonele de rețea Moldova, Oltenia, Muntenia Nord,  Transilvania Nord și Transilvania Sud.

Desemnarea Enel Energie Muntenia S.A. va conduce la creșterea numărului de opțiuni pe care un client beneficiar de serviciu universal le va avea la încheierea  contractului de furnizare, pentru locurile de consum amplasate în cele 5 zone de rețea menționate, iar în calitatea sa de FUI opțional, compania va avea obligația să asigure furnizarea energiei electrice în regim de serviciu universal, în aceleași condiții de siguranță și calitate ca și FUI obligat și la un preț mai mic cu 0,3% față de cel al furnizorului obligat pentru zona de rețea respectivă.

Reamintim că, în ședința din data de 22.05.2018, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat scăderea, în medie, cu 3,53% a valorii prețurilor maxime pentru serviciul universal aplicate de FUI obligat consumatorilor casnici începând cu 1 iulie 2018.

Direcția comunicare, cooperare și relația cu Parlamentul

* * *
În cadrul activității de informare pe care ANRE o desfășoară în mod constant cu privire la drepturile consumatorilor, vă informăm că, în prezent, toți clienții casnici au dreptul să își schimbe furnizorul de energie electrică și să încheie contracte de furnizare ȋn regim concurențial.
Prin linkul alaturat http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife, clienții finali casnici au posibilitatea accesarii directe a comparatorului de preț pentru ofertele de furnizare a energiei electrice  în care furnizorii concurențiali își încarcă datele referitoare la ofertele practicate, având astfel posibilitatea să facă o comparație între prețurile din ofertele furnizorilor concurențiali și tarifele aplicate de furnizorii de ultimă instanță obligați. 

 

Autor Redactia 22 Iunie 2018, 12:05 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii