S-au introdus noi monede în Republica Moldova

De Mihai Vintilă 28 Februarie 2018, 18:01 Economie

monede noi in Moldova

S-au introdus din 28 februarie noi monede in Republica Moldova. Astfel Banca Națională a Moldovei a pus în circulație o serie nouă de monede metalice cu valoarea de 1, 2, 5 și 10 lei. Acestea vor circula în paralel cu bancnotele existente de aceeași valoare nominală.

Monedele de 1 leu și de 2 lei sunt confecționate din oțel placat cu nichel iar cele de 5 și 10 lei sunt confecționate din oțel, acoperit cu nichel și alamă.

Fiecare monedă are o greutate, un diametru și o grosime diferită iar muchiile sunt prevăzute cu zimți diferiți, pentru a diferenția mai ușor valoarea nominală.

Pe avers este imaginea stilizată a stemei Principatului Moldovei, inclusă într-un cvadrilob, cu elemente heraldice de epocă: capul de bour, privit frontal, cu:

- luna, în fază de crai-nou pe moneda de 1 leu;
- soarele - pe moneda de 2 lei;
- steaua sub forma unui luceafăr, coroana princiară deasupra coarnelor bourului și trandafirul heraldic - pe moneda de 5 lei;
- scutul dinastic domnesc din epoca lui Ștefan cel Mare - pe moneda de 10 lei.

Conform Băncii Naționale a Moldovei necesitatea introducerii monedelor de valoare mică în locul bancnotelor este dată de uzura acestor valori.

 

 

Autor Mihai Vintilă 28 Februarie 2018, 18:01 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii