Piata imobiliara din 2019 a inceput cu dreptul

De Frimu Ghinea 27 Iunie 2019, 20:17 Economie

Imobiliare

Dupa ce multi ani piata imobiliara a mers numai in declin, anul 2019 se anunta unul optimist pe segmentul rezidential, asta in conditiile in care bancile isi intampina clientii cu credite mult mai ieftine dar si a continuarii programului Prima Casa de catre Guvern.

Intrebati despre cum a evoluat piata imobiliara de la inceputul lui 2019 si pana in prezent, majoritatea specialistilor in domeniul tranzactiilor imobiliare au afirmat ca inceputul de an a fost unul bun, inregistrandu-se vanzari mai mari, un numar mult mai mare de vizionari, un interes ridicat din partea potentialilor clienti si privind la modul general, o activitate mult mai intensa a pietei de profil.

In aceeasi masura si reprezentantii site-urilor de profil specializate pe promovarea ofertelor de anunturi imobiliare de la a la z afirma ca numarul vizitatorilor acestor domenii a crescut de la inceputul acestui an, semn ca cetatenii au inceput sa fie din nou interesati de achizitii imobiliare.

Factori care au influentat in mod pozitiv piata imobiliara

Dezghetarea pietei imobiliare nu ar fi putut avea loc daca nu era influentata direct de cateva schimbari necesare deblocarii acesteia:

1. Inregistrarea de cresteri economice la nivel national. Cresterea economica din primul trimestru al acestui an chiar si la un nivel destul de redus dovedeste ca Romania a reusit sa iasa din criza financiara si ca se indreapta cu pasi mici dar siguri catre evolutia mult asteptata.

2. Ieftinirea creditelor. Un alt factor pozitiv in revenirea pietei imobiliare il reprezinta scaderea dobanzilor la creditele ipotecare practicate de banci, atat la cele in lei cat si la cele in diverse valute. In acest moment ofertele diferitelor banci comerciale sunt mai mult decat tentante.

3. Interventia Bancii Nationale. Incapand inca din ultimul trimestru al anului trecut, Banca Nationala a adoptat cateva masuri menite sa incurajeze dezghetarea pietei imobiliare, dintre care cea mai importanta este aceea de a reduce dobanda ROBOR. Odata ce aceasta a fost redusa, creditele au devenit si ele mult mai accesibile si mai ieftine.

Ce s-a vandut si care sunt asteptarile pentru 2019

Dezvoltatorii imobiliari ai celor mai importante complexuri rezidentiale afirma ca vanzarile si rezervarile facute pana in acest moment le depasesc asteptarile, inregistrandu-se in medie un procent cu 20-22% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut. In plus, clientii cer proprietati cu suprafete mai mari fata de cele cerute in anul precedent, conform declaratiilor dezvoltatorilor.

Chiar daca luna ianuarie a fost in general luna sondarii pietei imobiliare pentru clienti, acestia accesand intr-un numar foarte mare site-urile unor agentii imobiliare precum www.unic-star.ro pentru a putea face o comparatie reala a ofertelor, incepand cu februarie piata imobiliara a cunoscut o evolutie semnificativa.

In ceea ce privesc asteptarile pentru 2019 din punct de vedere imobiliar, specialistii in domeniu sunt unanim de acord ca piata imobiliara este direct influentata de evolutia economiei, de evenimentele macroeconomice semnificative, dar si de climatul politic. Acestia declara ca daca anul 2019 va continua asa cum a inceput, la sfarsitul anului se va observa o crestere certa a numarului tranzactii imobiliare fata de anii precedenti, dar si o echilibrare a vanzarilor de locuinte vechi si de locuinte noi, in acest moment locuintele vechi fiind cele mai vandute.

 

 

 

Autor Frimu Ghinea 27 Iunie 2019, 20:17 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii