Câştigul salarial mediu net a fost 5079 lei în decembrie 2023

De Mihai Vintilă 12 Februarie 2024, 10:14 Economie

Datele statistice pentru luna decembrie 2023 relevă o creștere semnificativă a câștigului salarial mediu brut și net în comparație cu luna precedentă. Conform informațiilor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), câștigul salarial mediu brut a atins suma de 8301 lei în luna decembrie 2023, înregistrând o creștere notabilă de 535 lei, echivalentul unei creșteri procentuale de 6,9% față de luna noiembrie 2023. În același timp, câștigul salarial mediu net a fost de 5079 lei, reprezentând o creștere de 314 lei (+6,6%) față de luna precedentă.

În ceea ce privește distribuția câștigului salarial mediu net pe sectoare de activitate, valorile cele mai mari au fost înregistrate în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, cu un nivel de 12710 lei, în timp ce cele mai mici câștiguri s-au înregistrat în sectorul hotelurilor și restaurantelor, cu un nivel de 2825 lei.

Comparându-le cu aceeași perioadă a anului precedent, datele arată o creștere semnificativă a câștigului salarial mediu net, înregistrând un avans de 15,5%.

De asemenea, în luna decembrie 2023, majoritatea activităților din sectorul economic au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna noiembrie 2023. Aceste creșteri au fost determinate de diverse factori, printre care acordarea de prime ocazionale, drepturi în natură, ajutoare bănești și alte sume din profitul net și din alte fonduri. Totodată, creșterile au fost influențate și de realizările de producție sau încasările mai mari.

În sectorul bugetar, creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în administrația publică (+5,0%) și în sănătate și asistență socială (+2,8%), în timp ce în învățământ s-a înregistrat o scădere (-2,3%), determinată în principal de reducerea sumelor pentru plata cu ora a cadrelor didactice în perioada vacanței școlare.

Aceste evoluții reflectă dinamica continuă a pieței muncii din România.

 

 

Autor Mihai Vintilă 12 Februarie 2024, 10:14 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii