BNS | Reformele anunțate au avut efecte minimale sau chiar negative
Reformele E-factura și E-TVA au creat confuzie în mediul economic din România, întrucât ajustarea fiscală nu s-a realizat în ultimii patru ani și nu pare probabilă nici în 2024, susțin reprezentanții Blocului Național Sindical (BNS).
"Datele semestriale privind execuția bugetară arată că reformele anunțate au avut efecte minimale sau chiar negative, rezultatul semestrial degradându-se fără precedent. În timp ce Guvernul își menținea ținta de deficit de 4,9% pentru 2024, Comisia Europeană estimează un deficit de 7% din PIB în acest an", se menționează în comunicatul BNS.
Reprezentanții BNS avertizează că povara deficitului afectează din ce în ce mai mult atât generațiile actuale cât și pe cele viitoare și solicită Guvernului României mai multă responsabilitate în politicile fiscale și bugetare, în special în acest an electoral.
BNS subliniază înrăutățirea fără precedent a indicatorilor economici, cu un deficit bugetar de 3,6% din PIB (63,66 miliarde lei) în perioada ianuarie-iulie 2024, cel mai mare din ultimii 10 ani, exceptând anul pandemic 2020. Datoria publică a ajuns la 52,5% din PIB (852,82 miliarde lei) la finalul lunii aprilie, în creștere cu 354,24 miliarde lei față de 2020.
Deficitul bugetar după primele 6 luni ale anului (63,66 miliarde lei) a fost mai mare decât cel din 2020 (45,18 miliarde lei), majorarea fiind doar parțial explicată de creșterea investițiilor. Cheltuielile pentru investiții au crescut cu doar 13,47 miliarde lei față de 2023, în timp ce cheltuielile generale de funcționare a statului și dobânzile achitate pentru datoria publică au atins un maxim istoric.
Cheltuielile cu dobânzile reprezintă peste un sfert din deficitul bugetar (17,6 miliarde lei) în primele 6 luni ale anului 2024 (1% din PIB). Deficitul bugetar reprezintă 18,67% din cheltuielile generale de funcționare ale statului (339,17 miliarde lei), ceea ce înseamnă că aproape o cincime din cheltuieli sunt finanțate prin împrumuturi.
Evoluția principalelor capitole bugetare sugerează o continuare a înrăutățirii finanțelor publice, veniturile bugetare crescând cu 13,5%, în timp ce cheltuielile au crescut cu 21,2%, iar sumele rambursate de UE au scăzut cu 11,7%. Deficitul bugetar din primele 6 luni ale anului 2024 (3,6% din PIB) depășește toate încasările din TVA pentru aceeași perioadă (57,09 miliarde lei) și este mult mai mare decât încasările din impozitul pe profit, impozitul pe salarii și venit, și alte impozite pe venit, profit și câștiguri de capital (42,3 miliarde lei).
Aceste date indică o programare bugetară defectuoasă pentru anul 2024, bugetul fiind construit pe o țintă de deficit de 5% din PIB.
Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.
Scrie un comentariu