BNR. Creșterea economică a încetinit peste așteptări

De Mihai Vintilă 09 Iulie 2023, 13:23 Economie

CreÈ™terea economică a încetinit peste aÈ™teptări în trimestrul I 2023, la 0,1 la sută, de la 1,0 la sută în precedentele trei luni (variaÈ›ie trimestrială), evoluÈ›ie ce face probabilă restrângerea ceva mai pronunÈ›ată a excedentului de cerere agregată în acest interval, față de cea anticipată.

În acelaÈ™i timp, avansul în termeni anuali al PIB s-a redus în trimestrul I mai mult decât s-a previzionat, la 2,3 la sută, de la 4,5 la sută în trimestrul IV 2022. Scăderea a fost determinată în principal de variaÈ›ia stocurilor, în timp ce consumul gospodăriilor populaÈ›iei, dar È™i formarea brută de capital fix au continuat să-È™i accelereze creÈ™terea în raport cu perioada similară a anului trecut, iar exportul net È™i-a mărit relativ modest impactul contracÈ›ionist, în condiÈ›iile în care descreÈ™terea de dinamică a volumului exporturilor a devansat-o uÈ™or pe cea a volumului importurilor de bunuri È™i servicii. Deficitul balanÈ›ei comerciale È™i cel de cont curent au consemnat însă scăderi substanÈ›iale în trimestrul I față de aceeaÈ™i perioadă a anului anterior, în principal pe fondul ameliorării raportului de schimb.

Cele mai recente date È™i analize indică o creÈ™tere mai temperată a economiei în trimestrul II comparativ cu previziunile precedente, implicând reducerea în continuare a dinamicii anuale a acesteia, sub influenÈ›a unui efect de bază.

Astfel, în prima lună a trimestrului II, vânzările cu amănuntul au înregistrat o scădere în raport cu aceeaÈ™i perioadă a anului trecut, pentru prima dată în ultimii aproape trei ani, iar serviciile prestate populaÈ›iei È™i-au accelerat descreÈ™terea de ritm. Totodată, producÈ›ia industrială È™i-a amplificat contracÈ›ia în termeni anuali, iar creÈ™terea anuală a volumului lucrărilor de construcÈ›ii a continuat să decelereze. Dinamica anuală a exporturilor a redevenit însă în aprilie vizibil superioară celei a importurilor de bunuri È™i servicii, care a scăzut mult mai puternic, în principal ca efect al îmbunătățirii raportului de schimb. Astfel, deficitul comercial È™i cel de cont curent È™i-au accentuat în luna aprilie declinul față de perioada similară a anului precedent, inclusiv cu aportul creÈ™terii surplusului balanÈ›ei serviciilor.

date BNR

 

Autor Mihai Vintilă 09 Iulie 2023, 13:23 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii