ASF a concretizat primele actiuni din proiectul S.T.E.A.M.

De Redactia 20 August 2014, 09:47 Economie
Autoritatea de Supraveghere Financiară informează că a îndeplinit primele acțiuni asumate prin proiectul S.T.E.A.M., în scopul obținerii statutului de piață emergentă, ca parte a procesului de creștere a gradului de accesibilitate și atractivitate a pieței de capital românești.
 
Primele două acțiuni fac parte din setul de măsuri necesare separării conturilor de tranzacționare de conturile de custodie și decontare și au fost îndeplinite prin:
 
*  Modificarea Codului Depozitarului Central în vederea restricționării accesului direct al brokerilor la conturile de instrumente financiare ale clienților agenților custode;
*  Modificarea Codului Bursei de Valori București.
 
Modificările au fost concretizate prin deciziile nr. 1000 şi nr. 1001/12.08.2014 și asigură premizele legale derulării procesului de segregare a conturilor de tranzacționare de conturile de custodie și decontare (condiție expres prevăzută în raportul Morgan Stanley Capital International - MSCI).
 
Printre avantajele separării sistemelor de tranzacționare și post-tranzacționare (decontare) se numără:
 
a)  simplificarea procesului de tranzacționare pentru clienții agenților custode;
b)  creșterea vitezei de execuție a instrucțiunilor în sistemele BVB și Depozitarului Central și sporirea capacității de procesare a ambelor sisteme;
c)  condiții pentru listarea mai multor instrumente cu regim de cotare intensivă;
d)  eficientizarea procesului de decontare.
 
De asemenea, ca parte a obiectivului “Îmbunătățirea sistemului contabil a entităților reglementate și supravegheate de ASF - sectorul instrumentelor și investițiilor financiare (SIIF) - prin alinierea la Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS)”, Autoritatea de Supraveghere Financiară a elaborat actul normativ care prevede obligația aplicării IFRS de către entitățile autorizate de ASF - SIIF (Instrucțiunea nr. 2/2014, publicată în Monitorul Oficial nr. 593 din 08.08.2014, detalii aici).
 
Proiectul S.T.E.A.M. a fost aprobat de către ASF în data de 6 august 2014 și reprezintă programul de reformă a pieței de capital românești în vederea obținerii statutului de piață emergentă în cel mult doi ani de la debutul planului de acțiune.
 
Atingerea obiectivelor subsecvente programului va avea ca efect o creștere a accesibilității pieței de capital românești din partea investitorilor prin amplificarea dimensiunii pieței și a majorării lichidității, în scopul dezvoltării economice naționale.

 

Autor Redactia 20 August 2014, 09:47 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii