APIA vizează carnetele de rentă viageră agricolă

De Mihai Vintilă 04 Martie 2024, 22:31 Economie

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că rentierii agricoli care doresc să obțină suma de bani reprezentând renta viageră pentru anul 2023 trebuie să solicite viza anuală în perioada 1 martie - 31 august 2024. Acest demers poate fi făcut fie prin prezența fizică la sediile Centrelor Județene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicații sau prin poștă/curier.

Pentru solicitările electronice, rentierii trebuie să transmită documentele necesare acordării vizei pe adresa de e-mail a centrului județean APIA unde au domiciliul și să contacteze funcționarii APIA telefonic pentru confirmarea acordării vizei. Documentele necesare includ carnetul de rentier agricol, actul de identitate al solicitantului, decizia de la comisia de expertiză medicală pentru solicitanții pensionați pe caz de boală, decizia de pensionare la limită de vârstă, procură notarială autentificată/curatelă/hotărâre judecătorească în cazul solicitării prin reprezentant legal, contractul/contractele de arendare, extras de cont și declarația pentru obținerea vizei anuale conform normelor metodologice.

În caz de deces al rentierului, moștenitorii pot încasa renta datorată până la data decesului, cu condiția depunerii unei cereri de moștenitor și a documentelor justificative la oricare Centru APIA până la data limită de 15 octombrie 2023.

Plata rentei viagere agricole se efectuează într-o singură rată anuală până la 30 noiembrie 2024, conform prevederilor legale în vigoare. Legislația relevantă pentru acest proces include Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, și Ordinul ministrului agriculturii și al ministrului finanțelor publice nr. 1272/26503/2005 privind Normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului XI "Renta viageră agricolă". Pentru informații suplimentare și date de contact ale Centrelor APIA, se poate accesa site-ul instituției la adresa https://apia.org.ro/centre-judetene/.

 

 

 

Autor Mihai Vintilă 04 Martie 2024, 22:31 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii