15 miliarde euro costul bancar al Brexit-ului

De AGERPRES 03 Iulie 2017, 14:20 Economie

Instituțiile financiare cu sediul în Marea Britanie s-ar putea confrunta cu costuri de 15 miliarde de euro în vederea relocării unor activități în Europa după Brexit, ceea ce va afecta profiturile băncilor în următorii ani, a avertizat luni Asociația pentru Piețele Financiare din Europa (AFME), transmite Wall Street Journal (WSJ).

Costul creării unei subsidiare în Uniunea Europeană va avea "un impact semnificativ" asupra profiturilor bancare, iar costurile adiționale ar putea fi suportate de clienții europeni, susține AFME.

Marea Britanie va ieși din UE la sfârșitul lui martie 2019, ceea ce a forțat unele instituții să-și restructureze activitatea, iar marile bănci și-au înființat noi centre de operațiuni în interiorul blocului comunitar pentru a-și asigura accesul la clienții din UE.

Băncile cu sediul în Marea Britanie se tem de un "hard" Brexit, în urma căruia nu vor avea acces la piața unică europeană, și se confruntă cu presiuni din partea autorităților de reglementare pentru a evita o încheiere abruptă a legăturilor cu clienții transfrontalieri, ceea ce ar putea provoca turbulențe pe piețe.

În această situație, active bancare de peste 1.000 de miliarde de euro, inclusiv împrumuturi, derivate și valori mobiliare ar trebui mutate în registrele contabile ale subsidiarelor europene, apreciază AFME.

Marile bănci de investiții folosesc Londra ca bază pentru relațiile cu clienții din Europa, Africa și Asia. Mutarea activelor bancare în noile subsidiare europene va obliga instituțiile financiare să injecteze în aceste entități capital în valoare de 70 de miliarde de euro. Aceste costuri se amortizează într-o perioadă de 3-5 ani, ceea ce va reduce rentabilitatea capitalului propriu (ROE) al băncilor cu 0,5%, la 0,8%, a avertizat Asociația pentru Piețele Financiare din Europa.

Vineri, Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Angliei (BoE) au avertizat că planurile referitoare la Brexit ale unor instituții financiare nu sunt suficient de bune, după ce au verificat strategiile acestora de limitare a riscurilor în urma reducerii semnificative a legăturilor financiare transfrontaliere.

"Așa cum știți, am cerut băncilor pe care le supervizăm direct să ne împărtășească strategiile lor legate de Brexit. Analizând aceste strategii, cred că este corect să spun că cele mai multe instituții financiare nu sunt acolo unde ar trebui să fie", a declarat, vineri, un oficial al BCE, Daniele Nouy, la un workshop dedicat Brexitului, care se desfășoară la Frankfurt.

 

Autor AGERPRES 03 Iulie 2017, 14:20 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii