Făurei: Fermă de pui construită de la zero

De Redactia 03 Noiembrie 2014, 10:05 Economia Brailei

Fema de pui Faurei

Titlul proiectului: Fermă creștere pui de carne localitatea Făurei, județul Brăila
Proiect finanțat prin Axa 1 a Programului Național de Dezvoltare Rurală, Măsura 121 -
„Modernizarea exploatațiilor agricole”
Beneficiar: SC ECOAVIS BEST PROIECT SRL
Localizarea proiectului: oraș Făurei, județul Brăila
Regiunea de dezvoltare: Sud-Est
Perioada de implementare: 2011-2012
Buget total: 2 049 846 euro
Finanțare nerambursabilă: 819 938 euro
Cofinanțare (contribuția beneficiarului): 1 229 908 euro
Teme abordate: creșterea productivității fermelor agricole

Proiectul a constat în construirea unei ferme de creștere a puilor de carne în extravilanul orașului Făurei și dotarea acesteia cu echipamente tehnologice moderne, în conformitate cu standardele Uniunii Europene și cerințele legislative în vigoare sanitar veterinare, sanitare și de protecție a mediului. Activitatea fermei constă în creșterea în sistem intensiv a păsărilor de carne folosind tehnologia de creștere la sol, pe așternut permanent de resturi vegetale.

Necesitatea realizării proiectului a apărut ca urmare a cererii de pui în viu pentru capacitățile de abatorizare din zonă. În acest sens, beneficiarul a depus dosarul de finanțare cu toate documentele necesare obținerii finanțării pentru acest tip de investiție în cadrul celei de-a doua sesiune din octombrie 2010, aferentă Măsurii 121 - „Modernizarea exploataților agricole”. Proiectul a prevăzut construirea a cinci hale de producție și a unor clădiri anexe, necesare desfășurării activității de creștere a puilor de carne, care au constat într-un depozit pentru așternutul din paie, platformă de depozitare dejecții și așternut, filtru  sanitar, dezinfector rutier, cântar basculă și cameră frigorifică. Halele de creștere a puilor au fost dotate cu instalații tehnologice moderne prevăzute cu silozuri de depozitare de furaje, transportoare, sisteme specializate de hrănire și adăpare, sisteme de ventilație și iluminat, precum și calculatoare de proces. Proiectul a inclus și activități de racordare a fermei la utilități (apă, canalizare, energie electrică, gaze naturale), realizarea infrastructurii și a împrejmuirii pentru a asigura accesul la toate obiectivele complexului.

Procesul tehnologic se realizează în flux continuu: acesta începe cu dezinfectarea halelor în care sunt crescuți puii de carne, depozitarea furajelor, hrănirea automată, microclimatul necesar în orice anotimp și se încheie cu eliminarea patului epuizat și a dejecțiilor. Procesul tehnologic, sistemul de creștere, tipurile de echipamente și modul de colectare, evacuare și tratare a dejecțiilor sunt în concordanță cu cele mai bune tehnici disponibile prevăzute în documentele de referință.

Prin intermediul proiectului s-au propus și s-au atins o serie de obiective în corelare cu obiectivele Măsurii 121 și, implicit, ale Programului Național de Dezvoltare Rurală. Prin dotarea halelor cu echipamente și instalații moderne, de ultimă generație, s-a obținut o creștere a eficienței și eliminarea pierderilor, îmbunătățirea calității puilor de carne și a controlului calității. Totodată, au fost respectate cerințele minime referitoare la securitatea alimentară, au fost îmbunătățite controlul condițiilor sanitare în halele de producție și condițiile de viață ale puilor, obținându-se o creștere semnificativă a calității cărnii. Au fost promovate metode de producție prietenoase cu mediul și aucrescut oportunitățile de creare de noi locuri de muncă în zona rurală și de menținere a celor existente.Rezultatul propus și obținut în urma implementării proiectului a constat în impunerea produselor proprii pe piața locală și regională, aspect bazat pe calitatea netă și pe nivelul prețului de vânzare al acestora. Beneficiarul și-a orientat activitatea către creșterea clientelei și perfecționarea strategiei de vânzare a produselor proprii. În urma implementării proiectului, beneficiarul a obținut creșteri substanțiale ale sporului mediu zilnic, prin administrarea unei alimentații raționale și utilizarea unor sisteme de întreținere performante.

revista Bune Practici Numărul 3 Octombrie 2014, http://www.rndr.ro

 

 

Autor Redactia 03 Noiembrie 2014, 10:05 Economia Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii