Brăila în programele de investiții Anghel Saligny văzută de Expert Forum

De Mihai Vintilă 09 Noiembrie 2023, 20:04 Economia Brailei

Expert Forum a dat publicității un raport intitulat PROGRAMELE NAȚIONALE DE INVESTIȚII: stadiul implementării PNI Anghel Saligny (septembrie 2023) unde se fac referiri și la județul Brăila.

La contractare Brăila e pe la mijloc cu un procent de 50%. Cel mai bine stau județele Alba, Iași (peste 70% din bani), Galați, Maramureș, Dolj, Suceava și Argeș (peste 60% din bani). Iată că iară suntem în urma vecinilor de la nord!

Numărul de primării care nu au semnat nici un contract din cele aprobale până acum prin ordin de ministru se ridică la 19 în județul Brăila. Județele unde se regăsesc cele mai multe localități care au semnat contracte pentru toate contractele aprobate sunt Iași (70), Suceava (68), Dolj (67), Argeș (62) și Teleorman (57).

Pe județe, cei mai mulți bani din deconturi au ajuns până acum la Buzău (124 mil), Vâlcea (102 mil), Teleorman (92 mil), Argeș (86 mil) și Călărași (81 mil), iar cei mai puțini bani au fost decontați de Caraș Severin (3 mil), Arad (0,9 mil) și Covasna (487 mii lei). Județul Brăila a primit doar 4% din valoare contractelor semnate!

Pentru 996 de investiții achiziția pentru proiectant era finalizată, iar în 653 dintre cazuri era stabilit și executantul lucrărilor.

Date generale
Din 4690 de proiecte aprobate prin ordin de ministru în cadrul programului, au fost semnate contracte pentru 2.208 de proiecte, cu 1.775 de beneficiari.

La nivel de partide, distribuția pe fonduri alocate și contracte semnate este relativ proporțională la PSD și PNL, principalii beneficiari ai proiectelor. Pare că UAT-urile conduse de primari sau președinți de consilii județene PSD s-au mișcat ceva mai bine la capitolul deconturi. Astfel, 53% din deconturi au mers către primarii PSD (0.8 mld), iar 39% către liberali (0,6 mld). Independenții s-au mișcat mai greu și au decontat sume relativ mici. Primarii AUR au primit 5 proiecte și doar unul a fost contractat – nu s-au decontat cheltuielile.

 

Autor Mihai Vintilă 09 Noiembrie 2023, 20:04 Economia Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii