Actualizarea coşului minim de consum pentru un trai decent

De Comunicat 25 Octombrie 2023, 19:52 Economia Brailei

Actualizarea coşului minim de consum pentru un trai decent

Fundaţia Friedrich Ebert România şi Syndex România au actualizat valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru anul 2023 (raportat la luna septembrie).

Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii este de 9978 lei pe lună. Valoarea coşului pentru o familie de doi adulţi şi un copil este de 8205 lei pe lună, pentru o familie de doi adulţi fără copii este de 6162 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 3807 lei pe lună.

Recalcularea valorii coşului s-a realizat în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2023, raportat la luna septembrie 2022.

Creşterea valorii totale a coşului de consum e determinată de creşterea puternică a costurilor pentru toate capitolele, cu excepţia cheltuielilor cu locuinţa (apă, energie electrică, gaz şi energie termică).

Ideea unui coş minim de consum pentru un trai decent presupune alcătuirea unui set de cheltuieli periodice necesare pentru îndeplinirea unor nevoi de bază pentru o familie cu o structură dată. Pe lângă nevoile imediat necesare supravieţuirii - adăpost, alimentaţie - coşul minim pentru un trai decent acoperă o serie cuprinzătoare de nevoi curente cum ar fi îmbrăcămintea, igiena personală, educaţia, îngrijirea sănătăţii, transportul, comunicaţiile, recreerea, precum şi eventualele cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate etc.).

Pentru detalii legate de structura şi modalitatea de actualizare a valorii coşului minim de consum pentru un trai decent, vezi studiul iniţial:
Ştefan Guga, Adina Mihăilescu şi Marcel Spatari, "Coşul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populaţia României", Bucureşti, 2018, Friedrich-Ebert Stiftung.

 

Autor Comunicat 25 Octombrie 2023, 19:52 Economia Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii