Ţară, ţară, vrem petreceri!

De Victor Nafiru 17 Decembrie 2017, 10:12 Din vest

De astăzi, România intră în concediu. Ţara o dă pe cumpărături, utilajele şi maşinăriile din fabrici şi uzine – câte or mai fi - sunt lăsate să se odihnească până după Sf. Ioan Botezătorul, poporul îşi îmbogăţeşte repertoriul de colinde, cântecele şi povestioare cu şi despre Moş Crăciun, se prepară caltaboşii, cârnaţii şi piftiile, se pune vinul la rece şi se aşteaptă colindătorii.

Timp de trei săptămâni uităm de tot şi de toate. Mâncăm şi iarăşi mâncăm, bem şi iarăşi bem, ne petrecem şi iarăşi ne petrecem la foc continuu. De muncit, mai puţin sau deloc. Îi lăsăm pe alţii, care nu sărbătoresc Crăciunul sau Anul Nou, să o facă, noi tragem obloanele la muncă şi dăm cep la butoaiele cu bere şi vin. În mod normal, sindrofiile nu ar trebui să ţină mai mult de şase-şapte zile puse cap la cap. Dar ce este normal în România ca tocmai petrecerile de Crăciun şi Anul Nou să se limiteze doar la zilele din calendar?

Zilele trecute, un pensionar şi-a întrebat colegul de plimbare: „Când a fost mai bine la noi, când erau bani, dar nu aveam ce să cumpărăm, sau acum, când sunt de toate, însă nu sunt bani?” O întrebare gen, „ce-a fost la început: oul sau găina?” Unul a răspuns una, celălalt, alta. În discuţie s-au băgat şi alţi pensionari, au întors pe toate feţele întrebarea, au dezbătut-o, pro şi contra, nu pentru că nu au mai auzit-o până atunci, ci pentru că o întrebare de genul acesta le umplea timpul şi le alunga unora singurătatea. Până la urmă, s-a găsit un bărbat ce se apropie de 80 de ani să pună o concluzie acceptată în unanimitate de ceilalţi: „Pe vremea noastră se muncea, nu ca azi. Trăgeam din greu la şaibă, nu ca tineretul ăsta,care nici măcar nu ştie ce-i aia şaibă.”

La despărţire, după o aproape o oră de discuţii aprinse, unul dintre ei a întrebat: „Al cui e rândul să dea o ţuică după-amiază?” Firesc, nu? Ce dacă sunt pensionari, cu nepoţi, dureri de oase, fiere scoasă ori ulcere? Dacă ţara a intrat în concediu, ei de ce nu ar fi în ton cu toţi ceilalţi. Ş-apoi, o ţuică, una doar, merge înainte de masă. Să le amintească că e sărbătoare, de şaibe, făbrică şi tinereţe!

 

 

Autor Victor Nafiru 17 Decembrie 2017, 10:12 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii