Vara asta nu e vară...

De Victor Nafiru 13 Septembrie 2011, 21:41 Din vest
34 de grade Celsius la umbră. Ba, chiar şi 36 de grade în Lunca Dunării. Să te topeşti de cald la orele amiezii, nu alta. În iulie temperaturile coborâseră până la 20-22 de grade Celsius, iar ploile şi vijeliile puseseră stăpânire pe România. De asta spun, vara asta nu e vară, ci e bătaie de joc.

Dacă stau bine să mă gândesc, bătaia de joc a devenit sport naţional. Indiferent că vorbim de politicieni ori de funcţionarul de la ghişeu. Prin metode specifice muncii sale, fiecare dintre ei îşi bate joc de amărâtul căruia i se adresează. Politicianul îi vorbeşti frumos, spunându-i exact ceea vrea să audă interlocutorul său. E talentat în chestii de astea. Vrea salariu sau pensie mai mare? Nici o problemă! Are nevoie de o locuinţă socială? Puţintică răbdare şi se rezolvă. Un loc de muncă? Numai atâta? Păi, când vor veni ai lor la putere se vor crea nu unul, ci milioane de noi locuri de muncă. Ba, pe deasupra, fiecare familie ce se va întoarce acasă din Spania, Italia, insulele Seychelles, Capul Verde, Guineea Bissau şi alte ţări cu mirodenii de origine bantu va primi un bonus de câteva zeci de mii de euro.

Funcţionara de la ghişeu este sictirită pe tot ce mişcă în ţara asta. Inclusiv pe contribuabilul onest, plecat de acasă să-şi plătească dările către stat. De ce e sictirită? Pentru că Boc i-a ras un sfert din salariu, guvernul i-a luat stimulentele, în timp ce amărâtul din faţa ei nu a găsit altceva mai bun de făcut decât să o deranjeze când îşi bea cafeaua, îşi mănâncă sandvişul sau vorbeşte la telefon.

Cui îi pasă de faptul că cineva îşi bate joc de tine? Nimănui. Poţi să reclami oriunde, la orice instituţie ce funcţionează între graniţele acestei ţări, că nu vei rezolva nimic. Vei pierde timpul de pomană bătând la uşile potentaţilor şi îţi vei face un car de nervi văzând că nimeni nu este dispus, nu să te ajute, ci doar să te asculte.

Dacă ai norocul să-l prinzi pe politician când umblă în campania electorală, precum popa cu cădelniţa, om te-ai făcut. Îţi promite şi loc de muncă, şi un apartament în blocul ANL, şi te şi programează în audienţă. Başca, îţi strecoară în buzunar un plic cu firfirici, cât să-ţi cumperi un pachet de ţigări, o votcă Polar, un kilogram de cârnaţi şi un borcan cu muştar.

Iar tu, alegător român, uiţi de tot şi de toate, pentru că aşa eşti făcut: schimbător ca vremea din acest an, când vara a fost toamnă, iar toamna se arată ca o vară.


 

Autor Victor Nafiru 13 Septembrie 2011, 21:41 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii