Urmează să ningă. Închidem şcoala

De Victor Nafiru 23 Martie 2018, 09:30 Din vest

iarnaLuna martie este atât de capricioasă în acest an, încât până şi berzele s-au gândit de două ori înainte de a purcede din Africa natală spre ţara noastră. Care nu au avut fler şi n-au ascultat de suratele cu experienţă, în loc broscuţe pe islaz au dat peste zăpadă de câţiva centimetri. Dar acest lucru nu le-a împiedicat să înfrunte natura şi să lupte cu vitregiile ei.

Nu acelaşi spirit combativ îl întâlnim la nivelul anumitor inspectorate şcolare din ţară. În zece judeţe din sudul ţării, la care se adaugă Bucureştiul, cursurile şcolare au fost suspendate pentru ziua de astăzi, din cauza ninsorii de ieri şi a avertismentelor meteo, de cod gaben de ger şi cod portocaliu de ninsori. Care vasăzică, hotărârea de închidere a şcolilor a fost luată cu urechea la buletinul meteo de la televizor.

Dacă astăzi n-o să crape pietrele de frig şi n-o să ningă până n-o să se mai vadă şcoala din zăpadă, pe cine va pica păcatul? Cu siguranţă că nimeni nu va da socoteală pentru ziua în care, poate va ninge sau poate nu va ninge. Nu s-a dat socoteală pentru lucruri cu adevărat grave ce au avut loc în sistemul de învăţământ românesc, darămite acum pentru cele două-trei degete de zăpadă care pur şi simplu bulversează actul educaţional. Să fim serioşi.

Pe vremea în care nu se inventaseră codurile de vreme rea, copiii nu erau duşi la şcoală de părinţi cu maşinile, ci traşi cu săniile, iar mănuşile şi ciorapii croşetaţi din lână de bunica erau la mare căutare, nimănui nu i-ar fi trecut prin cap să închidă şcoala. Toată lumea punea mâna pe lopată, inclusiv copiii, şi făceau pârtii în zăpada până la brâu. Nimeni nu se lamenta din pricina frigului, a roşului în gât sau a zăpezii ce urma să cadă. Ifose de astea nu aveau ce cautau în acele vremuri, copiii erau mai sănătoşi, mai căliţi.

Astăzi, sunt ca puii de Gostat, pe care producătorii îi injectează cu hormoni să pară frumoşi în galantare. De  vină pentru toate acestea este, în primul rând sistemul pe care niciun vaccin antigripal nu-l vindecă. Cei puşi să conducă şcolile, inspectoratele şcolare ori chiar ministerul. Cei care suspendă cursurile şi după a căror minte şcolile din Finlanda, să nu mai vorbesc de cele ruseşti, ar trebui să fie închise pe tot timpul iernii.

 

Autor Victor Nafiru 23 Martie 2018, 09:30 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii