Să se facă dreptate, de-ar fi să piară lumea?

De Matei Mircioane 28 Martie 2015, 12:06 Din vest

„Fiat justitia, pereat mundus!”, este deviza unui împărat (Ferdinand I de Habsburg) de prin anii 1500, care s-a inspirat din dictonul lui Seneca, spus sub altă formă: „Fiat justitia, ruat coelum!”, adică, „Să se facă dreptate, de-ar fi să se prăbuşească cerul!” Părerea mea e că Seneca a rostit această frază la mişto!

Seneca a rostit acest dicton după ce a aflat de justiţia preotului Piso, care a condamnat la moarte un cetăţean pentru crimă. Când un centurion trebuia să execute pedeapsa, a apărut victima vie şi nevătămată. Centurionul a suspendat pedeapsa şi l-a anunţat pe Piso că nu a fost vorba de nicio crimă fiindcă presupusa victimă e în viaţă.

Atunci, Piso a aplicat legea: i-a condamnat pe toţi trei la moarte. Pe cetăţeanul acuzat de crimă, pentru că exista o sentinţă definitivă şi irevocabilă, pe centruion, pentru că n-a executat sentinţa, iar pe presupusa victimă, pentru că din cauza lui au murit doi oameni nevinovaţi. De aici a apărut şi zicala „Dreptate a la Piso”.

Din păcate, în mărginimea lor, oamenii, cu deosebire cei care deţin puterea, înţeleg dictonul sub forma: „Să se aplice legea, de-ar fi să piară lumea!” Adică, nu cu dreptatea, ci cu legea. Dar, legile pot fi strâmbe.

De-a lungul istoriei au funcţionat şi funcţionează legi crunte sau ridicole. Cel puţin aşa mi se par mie. Faraonul era înmormântat împreună cu familia încă vie, femeia nu e om, negrul nu e om şi poate fi cel mult sclav, femeia trebuie să fie supusă bărbatului, o femeie nemăritată nu poate sări cu paraşuta într-o zi de sâmbătă! Aceasta, ultima, e o lege în vigoare în statul american Florida.

Tot aşa absurdă mi se pare legea prin care parlamentarii români nu pot fi reţinuţi sau arestaţi decât cu încuviinţarea... Parlamentului. Adică, e absurd modul în care se aplică. Sunt de acord că parlamentarii trebuie să aibă un statut special şi imunitate politică. În fond sunt aleşii noştri, care trebui să aibă libertate de exprimare şi acţiune în folosul nostru.

Sunt de acord că poate să existe o comisie juridică pentru analiza cauzei pentru care este acuzat parlamentarul. Dar, acea comisie juridică trebuie să stabilească doar atât, dacă acuzaţia priveşte o faptă, un gest, o declaraţie politică sau nu. Dacă un parlamentar, care poate fi şi ministru, a sprijinit acordarea unui contract pentru o firmă din Insulele Fiji, aceasta poate fi o atitudine politică. Posibil ca parlamentaul nostru să dorească dezvoltarea armonioasă a relaţiilor economice dintre ţara noastră şi Fiji.

Dar, dacă este suspectat că a făcut acest lucru ca să bage o mită grasă în buzunar, atunci nu mai e vorba de gest politic, ci de corupţie. Este la logica bunului simţ că Parlamentul nu ar trebui să aibă dreptul să intervină în justiţie când e vorba de furturi, crime, violuri, corupţie, fraudă, de infracţiuni penale. Dar, parlamentarii aplică legea! „Fiat justitia, pereat mundus!”

Iată, însă că LUMEA nu este de acord cu acest dicton. Fapt pentru care a început să iasă în stradă. Lumea are acea inuiţie cu privire la lege şi dreptate, care s-ar putea traduce prin formula: „Îndreptaţi legile, să nu piară lumea!” Sau, în varianta particulară: „Îndreptaţi legile, altfel vă zboară scaunele!”

 

Autor Matei Mircioane 28 Martie 2015, 12:06 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii