România reală, la raport!

De Victor Nafiru 05 Octombrie 2011, 08:06 Din vest
O recentă statistică ne arată că din salariile lor, românii cheltuie 90 la sută, iar restul, de zece la sută, pun de-o parte. Sincer, nu ştiu ce baze ştiinţifice are o statistică de genul acesta pentru că eu nu cred în astfel de cifre. Nu neaparat pentru că aş fi Toma necredinciosul. Văd în jurul meu atâta lume săracă, încât mi-e greu să accept că oamenii au ajuns în această situaţie, având bani puşi de-o parte.

Să nu luăm nici salariul mediu net pe economie, şi nici pe cel minim care, între noi fie vorba, sunt la fel de mincinoase, şi să ne oprim la venitul unui bugetar de rând, situaţie în care se găsesc cei mai mulţi salariaţi la stat, şi vom constata că este imposibil să şi mănânci din banii ăştia, să şi plăteşti facturile şi, pe deasupra, să pui ceva de-o parte. Nu mai vorbim de cazurile unei familii cu rată la bancă sau, cu cel puţin un copil în întreţinere. Din 800 de lei, în cel mai fericit caz, să faci o economie de 80 de lei, după ce te-ai dus de două ori la cumpărături la supermarket, ai achitat apa, canalul şi femeia de serviciu, pare de-a dreptul o glumă.

Statisticile sunt statistici, ne place să le citim, uneori printre rânduri, cifre şi procente, însă nu mai mult. Ele ţin şi de politica celor aflaţi la putere, de mesajul pe care vor să-l transmită unora şi altora într-o anumită perioadă a guvernării. Fără doar şi poate, ele reprezintă un instrument de manipulare în masă, menite să demonstreze că nu e dracul pe atât de negru, cum îl fac unii.

Exclud posibilitatea ca ele să fie întocmite de neprofisionişti, dar nu sunt convins că aceştia nu urmează o anumită linie. Vorbesc de ce se întâmplă la noi, nu mă interesează de cele din afara graniţelor mioritice. Şi, tocmai din acest motiv, înclin să cred că există două feluri de statistici: unele care sunt glazurate, ca să dea frumos la public, şi altele, reale, care ajung pe masa guvernanţilor.

Dincolo de comentariile ce pot continua pe această temă, aş fi curios să ştiu dacă cuiva i-a trecut prin cap să facă o statistică cu românii care caută în gunoaie, dorm pe sub poduri ori îşi vând rinichii pentru a putea supravieţui.
Altfel spus, o statistică cu România reală, precum cea din reportajele lui Brunea-Fox.


 

Autor Victor Nafiru 05 Octombrie 2011, 08:06 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii