România moare, dar nu se predă!

De Matei Mircioane 05 Ianuarie 2011, 11:41 Din vest
Deşi ne aflăm la început de an şi comparăm această perioadă cu un început de drum, România pare că se află la capătul unui efort deosebit: uşor turmentată, puţin în ceaţă, cam ameţită şi cu o senzaţie de mahmureală, însoţită de greţuri şi dureri de cap. Nu vorbesc despre efortul depus de guvernanţii noştri de a ne tăia salariile şi de a mări taxele (cu nobilul obiectiv de a scoate ţara din criză), ci de efortul depus de întreaga naţiune pantru a parcurge două săptămâni de sărbători.

Nu e de glumă cu sărbătorile astea, pentru că e complicat să sărbătoreşti când eşti sărac, iar tradiţia cere ca în această perioadă să mănânci şi să bei până dai pe dinafară. Românul nu-i român dacă, de Crăciun şi de Anul Nou, nu se ghiftuieşte cu carne grasă, cu afumături, cu ţuică şi vin, iar mai nou, de vreo juma' de secol, şi cu bere. Privind în jur, putem constata mulţumiţi că tradiţia a fost respectată. Dar cu ce costuri!? Banii, din rezerva strategică sau din împrumuturi, s-au dus, iar organismul a fost solicitat mai abitir decât ar fi fost după săptămâni de muncă pe şantier ori la tăiat buşteni. Hai să recunoaştem, până la Sfântul Ion, nimeni nu se prea gândeşte la lucru, deşi drumarii şi medicii, de exemplu, de voie, de nevoie, au trecut deja la treabă – dar ei sunt excepţiile.

Deci, avem nevoie de o perioadă de recuperare. Unii se dreg cu încă o bere, alţii, mai cumpătaţi, au trecut la tradiţionala zeamă de varză murată (prin Banat i se zice moare). Pentru revenire, moarea este miraculoasă şi, în general, putem spune că trăim săptămânile în care moarea este regină. Aşadar, România moare, dar nu se predă!


 

Autor Matei Mircioane 05 Ianuarie 2011, 11:41 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate