Reformă în sistemul silvic: comercianţii de lemne vor fi scoşi din pădure, pentru a se stopa furturile şi tăierile ilegale de copaci

De Matei Mircioane 22 Noiembrie 2013, 11:13 Din vest
Tăierile ilegale de păduri pot fi stopate, însă nu de anul acesta, ci, treptat, începând de anul viitor, când se va pune în aplicare noul Cod Silvic, şi până în 2016, când noua lege a pădurilor va fi implementata în întregime, este de părere ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia-Ana Varga, care a susţinut astăzi (21 noiembrie a.c.- n.r.) o conferinţă de presă la Reşiţa.

Principala metodă care va revoluţiona sistemul de exploatare a lemnului şi, în opinia ministrului pădurilor, va conduce în mare măsură la stoparea furturilor este aceea că lemnul nu va mai fi vândut din pădure, ci numai din depozite şi rampe amenajate special.

„Între ţările Uniunii Europene numai în România se vinde lemnul direct din pădure. Acest sistem va fi schimbat radical prin impelementarea noului Cod Silvic. Comercianţii de lemn nu vor mai avea acces în pădure. Iar lemnul se va vinde numai măsurat, din rampe şi depozite. Avizele de însoţire a lemnului la transport vor putea fi date numai de administratorii pădurii şi, astfel, numărul de emitenţi de avize se va reduce de la 8.000, câţi sunt în prezent, la 450 de emitenţi, deoarece atâtea inspectorate şi ocoale silvice avem în prezent în ţară”, a spus ministrul Lucia-Ana Varga, care a adăugat că se intenţionează ca în anul 2014, jumătate din masa lemnoasă să fie vândută din rampe şi depozite, iar, până în 2016, toată masa lemnoasă din România să fie comercializată în acest fel.

Ministrul pădurilor a mai arătat că se va produce o reformă profundă în sistemul silvic şi mulţi dintre cei 17.000 de angajaţi vor trebui să se reprofileze, astfel încât să poată munci în noile depozite şi să asigure paza pădurilor. De altfel, unul dintre elementele de noutate ale viitorului Cod Silvic, care ar trebui să reducă numărul tăierilor ilegale şi furturilor, constă în aceea că şi paza pădurilor private va fi asigurată din fonduri proprii de Romsilva.

Lucia-Ana Varga a precizat că, aşa după cum arată rapoartele oficiale ale Curţii de Conturi, începând din 1990 şi până în 2011, în România a fost defrişată ilegal o suprafaţă de 366.000 de hectare de pădure, o suprafaţă de două ori mai mare decât a fost împădurită. Însă, mai mult ca sigur, defrişările ilegale sunt chiar mai mari decât cele relevate în statisticile oficiale.

Pierderile din cauza tăierilor ilegale de pădure se ridică la peste 5 miliarde de euro. În prezent, România mai are o suprafaţă de 6,5 milioane de hectare de pădure. Pentru a reface o parte din suprafaţele despădurite, ministerul a demarat un proiect de reîmpădurire, începând cu solurile degradate şi deşertice din sudul ţării.

Una din zonele care va beneficia de acest proiect este şi Moldova Nouă, unde vor fi amenajate perdele forestiere, pentru reducerea poluării. Ministrul Lucia-Ana Varga a mai afirmat că, având în vederezestrea silvică a judeţului Caraş-Severin, acesta va deveni „un vârf de lance” în dezvoltarea activităţii de prelucrare a lemnului, cu mari beneficii pentru dezvoltarea economică şi în crearea de locuri de muncă.

Alături de ministrul pădurilor, la conferinţa de presă au fost prezenţi, preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde, primarul municipiului Caransebeş, Marcel Vela, alte autorităţi locale. Preşedintele Frunzăverde a afirmat că vizita în judeţ a ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură este una foarte importantă şi a avut ca scop principal prezentarea noului Cod Silvic.

„Aest nou Cod Silvic va emancipa activitatea Romsilva şi va crea facilităţi celor care exploatează fondul forestier şi celor din industria de prelucrare a lemnului”, a fost de părere Frunzăverde. Mai menţionăm că, în opinia lui Sorin Frunzăverde, în Caraş-Severin pădurile nu sunt destul de exploatate, deoarece nu se taie lemnul din zonele muntoase înalte, unde nu există infrastructură.

După conferinţa de presă de la Reşiţa, ministrul pădurilor a avut o discuţie cu reprezentanţii Direcţiei Silvice din judeţ, apoi a plecat la Caransebeş pentru a vizita o fabrică de mobilă. Vizita în Caraş-Severin a mai avut programată şi o întâlnire cu femeile liberale de la Oţelu Roşu, unde, printre altele, Lucia-Ana Varga şi-a propus să planteze, în mod simbolic, cu copac.


 

Autor Matei Mircioane 22 Noiembrie 2013, 11:13 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii