Protestez în numele Constituţiei!

De Matei Mircioane 31 Ianuarie 2012, 15:28 Din vest


Astăzi nu voi scrie singur editorialul, acesta în semn de respect şi drept omagiu adus genialului dramaturg Ion Luca Caragiale. Dacă şi Google a făcut-o, preluându-i chipul pe logo-ul de ieri, când se împlineau 160 de ani de la naşterea lui Nenea Iancu, de ce nu aş face-o şi eu, care sunt oareşcât mai puţin cunoscut decât celebrul motor de căutare?

Aşadar, îi cer ajutorul lui Nenea Iancu să vorbească despre politichia din zilele noastre, pentru că a ştiut să surprindă falsitatea, ridicolul şi demagogia politicienilor din toate timpurile. Aşadar, pur şi simplu, citez din capodopera „O scrisoare pierdută”:

„Ruşine pentru oraşul nostru să tremure în faţa unui om!... Ruşine pentru guvernul vitreg, care dă unul din cele mai frumoase judeţe ale României pradă în ghearele unui vampir!...

A! ce coruptă soţietate!... Nu mai e moral, nu mai sunt prinţipuri, nu mai e nimic: enteresul şi iar enteresul... Bine zice fiu-meu de la facultate alaltăieri în scrisoare: vezi, tânăr-tânăr, dar copt, serios băiat! zice: Tatiţo, unde nu e moral, acolo e corupţie, şi o soţietate fără prinţipuri, va să zică că nu le are!...

Trădare să fie, dacă o cer interesele partidului, dar s-o ştim şi noi... De aceea eu totdeauna am repetat cu străbunii noștri, cu Mihai Bravul și Ştefan cel Mare: iubesc trădarea, dar urăsc pe trădători!

Noi votăm pentru candidatul pe care-l pune pe tapet partidul întreg... pentru că de la partidul întreg atârnă binele ţării și de la binele ţării atârnă binele nostru.

Ce vreau? ce vreau? Ştii bine ce vreau. Vreau ce mi se cuvine după o luptă de atâta vreme; vreau ceea ce merit în oraşul ăsta de gogomani, unde sunt cel d-întâi... între fruntaşii politici... Vreau... mandatul de deputat, iată ce vreau: nimic altceva! nimic! Nimic!
 
Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, și anume în punctele... esențiale... Din această dilemă nu puteţi ieși... Am zis!

Or, mai întâi şi-ntâi istoria ne învaţă anume că un popor care nu merge înainte stă pe loc, ba chiar dă înapoi, că legea progresului este aşa, că cu cât mergi mai iute, cu atât ajungi mai departe.

Mi s-a făcut imputarea că sunt foarte, că sunt prea, că sunt ultraprogresist... că sunt liber-schimbist… că voi progresul cu orice preţ. Da, da, da, de trei ori da! Voi progresul și nimic alt decât progresul: pe calea politică...

Da, suntem ultraprogresişti, da, suntem liber-schimbişti... Or... conduşi de aceste idei, am fundat aci în oraşul nostru Aurora Economică Română, soţietate enciclopedică-cooperativă, independentă de cea din Bucureşti... pentru că noi suntem pentru descentralizare. Noi... eu... nu recunosc, nu voi să recunosc epitropia bucureștenilor, capitaliștilor, asupra noastră; căci în districtul nostru putem face și noi ce fac dânşii în al lor...

Soţietatea noastră are ca scop să încurajeze industria română, pentru că, daţi-mi voie să vă spui, din punctul de vedere economic, stăm rău... Industria română e admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipseşte cu desăvârşire. Soţietatea noastră dar, noi, ce aclamăm? Noi aclamăm munca, travaliul, care nu se face deloc în ţara noastră!

Ei bine! Ce zice soţietatea noastră? Ce zicem noi?... Iată ce zicem: această stare de lucruri este intolerabilă! Până când să n-avem și noi faliţii noștri?... Anglia-şi are faliții săi, Franţa-şi are faliții săi, până şi chiar Austria-şi are faliţii săi, în fine oricare naţiune, oricare popor, oricare ţară îşi are faliţii săi... Numai noi să n-avem faliţii noștri!... Cum zic: această stare de lucruri este intolerabilă, ea nu mai poate dura!”.

Şi, la urmă, fără nicio legătură cu Adrian Năstase şi condamnarea lui, cu excepţia situaţiei în care cititorii vor să facă vreo legătură:

„Când am asmuţit băieții de l-a umflat, striga cât putea: Protestez în numele Constituţiei! Asta e violare de domiciliu! — Zic: Curat violare de domiciliu! da' umflaţi-l! Şi l-au umflat”.

 

Autor Matei Mircioane 31 Ianuarie 2012, 15:28 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate