Politicienii și lămâia!

De Victor Nafiru 05 Decembrie 2016, 11:41 Din vest

stampila votAlegerile parlamentare intră de astăzi în linie dreaptă. La cursele de fond sau semifond, când se intră de pe turnantă pe ultima sută de metri sportivii devin ca lămâia. Storc din ei ultima picătură de energie pentru a trece primii linia de sosire. Publicul se ridică în picioare, încurajându-și favoritul apoi îl ovaționează la capătul unei curse în care învingătorii primesc totul, în timp ce învinșii își promit să o ia de la început în competiția următoare.

Cam la fel au stat lucrurile și în campania electorală, în care partidele și candidații au acționat potrivit unor tactici stabilite dinainte. Formațiunile mari și cu șanse solide în aceste alegeri au beneficiat de atenția sporită a liderilor de la București, mulți dintre ei deplasându-se în teritoriu pentru a spori senzația de putere și a da încredere a electoratului în candidați. În cazul județului Caraș-Severin, artileria grea a însemnat pentru PSD Victor Ponta și Florin Iordache, președintele Camerei Deputaților, Alina Gorghiu pentru liberali și Traian Băsescu pentru PMP. Ponta și Gorghiu au apelat la ironiile reciproce, mai mult sau mai puțin rafinate. Cei doi se știu bine din epoca USL, iar amintirile, în zona lor dizgrațioasă și hazlie, încă îi răscolesc. În schimb, Băsescu, care a venit de trei ori în Caraș-Severin, a avut de fiecare dată alt discurs. Unul adaptat la vremea de afară și la vremurile de moment.

Spre exemplu, la Bocșa, în primăvară, insista mai mult pe viitorul partidului și mai puțin despre combinații cu alte formațiuni. Mărturisea atunci că, după ce a fost opt ani președintele României, e greu să mai coboare la nivelul funcției de prim-ministru. Unii au aplaudat și și-au zis „Uite domnule, ce politician, ce caracter. Nu se agață cu dinții de putere!“. Alții, cunoscându-l pe Băsescu, au zâmbit. Și au știut de ce. Acum Băsescu pare să fi uitat acele vorbe și vrea mai mult. Nu se mulțumește să fie doar locomotiva unui partid de 7-8%, ci își dorește să ajungă prim-ministru al acestei țări.

Scurt pe doi. Pentru a-și atinge scopul, o iartă pe Alina Gorghiu pe cea care, în câteva rânduri, a luat-o gura pe dinainte spunând că PNL ar face alianță la guvernare cu oricine, mai puțin cu PMP. Mai mult, excludea varianta cu Băsescu, uitând că PNL de astăzi nu mai seamănă deloc cu cel de ieri, de dinaintea fuziunii cu PDL. Chiar dacă foștii pedeliști își zic acum liberali, simpatiile, să nu spun dragostea față de Băsescu, rămân. Pe asta mizeză fostul președinte, însă visul său de mărire depinde și de românii care au trăit coșmarul salariilor și pensiilor tăiate de Guvernul Boc. Dacă aceștia au uitat sau nu acele vremuri. Sau, doar au iertat...

 

Autor Victor Nafiru 05 Decembrie 2016, 11:41 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii